Prva anketa pred drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj pokazuje da Zoran Milanović, kandidat SDP-a, dobiva više glasova od Kolinde Grabar-Kitarović, kandidata HDZ-a i sadašnje predsjednice države.

Prema rezultatima istraživanja koje je proveo “Ipsos” telefonskim putem na 1.027 anketiranih, Milanović je dobio 48,4 posto glasova, a Kitarović 41,1 posto, dok 10,4 posto još nije odlučilo za koga će glasati.

Milanović bi mogao da računa na 100 posto glasova onih koji su birali u prvom krugu Darija Juričana i Dejana Kovača, zatim na 86 posto glasača Dalije Orešković i 80 posto glasača Katarine Peović, 69 posto birača Mislava Kolakušića, te 63 posto birača Ivana Pernara.

Kandidat SDP-a može računati i na gotovo trećinu glasača Miroslava Škore, koji je privukao veliki broj tradicionalnih birača HDZ-a u prvom krugu.

Grabar-Kitarović može računati na 64 posto birača Škore.

Milanović, prema ovoj anketi, urađenoj za potrebe Nova TV, dobiva 51 posto glasova mladih do 29 godina, ali i 60 posto birača od 30 do 44 godine.

On može računati i na 56 posto birača s visokom stručnom spremom i 52 posto birača u gradovima.

Kitarović može računati na većinu birača od 45 do 59 godina, njih 52 posto. Osobe sa slabijim obrazovanjem većinom biraju Grabar-Kitarović.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj bit će održan 5. januara.

Izvor i foto:avaz.ba