Uobičajeno je da se soja koristi kao glavni izvor proteina u proizvodnji peradi. Međutim, briga o okolišu i bezbjednost hrane povezane s proizvodnjom ove grahorice u Južnoj Americi, na našem su kontinentu pokrenuli istraživanja i politike koje su se usredotočile na alternativne izvore proteina.

Novo ispitivanje objavljeno u časopisu The Science of Food and Agriculture, kojeg su proveli njemački znanstvenici analiziralo je meso tri skupine pilića. Prva je grupa brojlera hranjena ličinkama vojničke muhe (Hermetia illucens), druga algom havajska spirulina (Arthrospira platensis), a treća konvencionalnom hranom na bazi soje. Istraživači su usporedili okus, teksturu, miris i boju mesa te dobili zanimljive rezultate.

Kako su alge i ličinke utjecale na okus piletine?

Ovi su stručnjaci primjetili da perad koja se hrani ličinkama muha ima manje ljepljivu teksturu prilikom žvakanja mesa, a okus se nije puno razlikovao od ostalog. S druge strane, pilići hranjeni algama imali su jači okus po piletini. Dakle, oba alternativna proteina pokazuju potencijal da zamijene soju u ishrani iako rezultiraju manjim promjenama u okusu mesa.

Brianne Altmann, vodeća autorica studije sa Sveučilišta Georg August iz Gottingena kaže da je nedavno izvješće jedno od prvih koje je iznijelo dokaze o okusu i kvaliteti mesa alternativnim načinima ishrane. “Razmislite o tome kako je sastav i buke vina opisan na boci. Isto to smo postigli s piletinom, možemo opisati kakvo je iskustvo jela”, tvrdi ona.

Postoje razlike u boji mesa

Što se tiče izgleda mesa, istraživači su otkrili da se organski hranjeni pilići razlikuju prilikom pečenja od piletine uobičajene na policama trgovina.

Meso pilića hranjenih ličinkama imalo je blago žutu nijansu, a ono hranjeno algama izražen narandžasti ton. Iako kušači to nisu primijetili jer je ona izblijedjela kada se meso kuhalo, istraživači smatraju da bi razlika u boji ipak mogla odvratit potrošače prilikom kupnje.

Treba napomenuti da je meso brojlera hranjenih na ovaj način imalo i veći udio masnih kiselina u odnosu na ostala dva uzorka. Međutim, dosadašnja istraživanja pokazuju da ishrana vojničkih muha drugačijom vrstom hrane može promijeniti količinu masti i u piletini.

Radi se na inovativnoj stočnoj hrani

Kako se globalne stope potrošnje mesa i dalje povećavaju, istraživači kažu da bi i druge mogućnosti bile koristan dodatak u hranjenju brojlera. Trenutačno je oko trećine svjetskog poljoprivrednog zemljišta namijenjeno usjevima koji služe kao stočna hrana.

U svom izvješću o klimatskim promjenama Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) utvrdila je da su proizvođači stoke odgovorni za puno više emisija stakleničkih plinova od proizvođača većine ostalih izvora prehrane. 

Budućnost prehrambenih sustava

Davanje dodatnih opcija potrošačima promijenit će naše buduće prehrambene sustave“, napominje Altmann. Dodaje i kako bi uključivanje poljoprivrednika u alternativne izvore hrane moglo biti izazovno s obzirom na troškove jer je primjerice, uzgoj algi dosta skup.

U SAD-u su neke farme već počele proizvoditi hranu s proteinima na bazi ličinki. Iako se ishrana algama ili ličinkama još ne smatra rasprostranjenim trendom u poljoprivredi, Altmann smatra da će se ove alternativne vrste vjerojatno prvo koristiti u akvakulturi zbog obećavajućih rezultata koje su pokazali. (agroklub.ba)