Svjetski dan Roma, 8. april, obilježava se čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u  Londonu, jednog od najvažnijih događaja u istoriji romskog naroda.

Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni točak, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Gyelem, gyelem (˝Idem, idem˝).

Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvatanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek. Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj, odlučeno je da se 8. april, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu. 


Cilj je da se kroz obilježavanje 8. aprila, kao i aktivnoj participaciji Roma i Romkinja u procesima odlučivanja još jednom podsjetimo na sve korake koje je važno poduzeti kako bi Romi i Romkinje u BiH živjeli ne samo ravnopravan već i dostojanstven život.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice

A.Osmičić