Maslačak je izuzetno korisna biljka. Koristi se u narodnoj medicini, izuzetna je medonosna biljka, a nezamjenjiv je u organskoj poljoprivredi.

Maslačak Taraxacum officinale je biljna vrsta koja se smatra korovom, ali se radi o veoma ljekovitoj i korisnoj biljci. U narodu je biljka poznata pod nazivima maslačak, talijanska salata, divlji radič, žuti dimac, žuto zelje, sindžirac, žučanik, mliječnak, verižnjača, kukanjska žućenica, popina pogačica. Javlja se u rano proljeće i cvjeta tokom cijelog perioda vegetacije. Raste pored puteva, duž ivice živica, na livadama, pašnjacima, u dvorištima, baštama, pored potoka, jezera i rijeka. Prva je biljka koja naseljava golo tlo.

Bogat mineralima

To je višegodišnja biljka koja se lako prepoznaje. Nema stablo, već lisnu rozetu. Na okruglim, šupljim stabljikama nalaze se veliki, žuti cvjetovi koje oprašuju insekti. Cvjetna drška je visoka 20 do 30cm. Cvjeta tokom cijelog perioda vegetacije. Sjemenke sa perjanicama formiraju karakterističbu kuglu, a vjetar ih lako raznosi. Jedna biljka može da u toku godine stvori 7 000 sjemenki koje zadržavaju klijavost tokom 2,5 godina. Svježe sjeme je veoma klijavo, a klija sa dubine od 0,2cm.

Najčešće se razmnožava sjemenom, ali može da se razmnožava i korijenom koji se dijeli prilikom obrade zemlje. Korijen je vretenast, žut i prodire duboko u tlo do 20cm. Svi biljni djelovi izlučuju mliječni sok. Maslačak akumulira veće količine fosfora, kalcijuma, kalijuma, kobalta drugih minerala i materija.

Mladi listovi maslačka su jestivi, imaju veliki sadržaj vitamina C, B2, B6, bakra, željeza, magnezijuma, bora i koriste se u pripremi slata, variva. Salata od maslačka čisti krv, potiče na uriniranje, umanjuje bolove kod oboljenja žuči i jetre. Starenjem listovi postaju gorki. Korijen je jestiv u sirovom ili u kuhanom stanju. Kao kuhan može da zamjeni krompir. Salata se može pripremiti od mladih listova, ubranih prije cvjetanja, i korijena koji je narezan na tanke kolutiće. Začiniti sa uljem i limunovim sokom. Potrebno je da ova slata odstoji 3 do 4h nakon pripreme. Ovako pripremljena salata je veoma ukusna, stvara, razređuje i čisti krv, liječi od vodene bolesti.

Korijen se sakuplja krajem ljeta i početkom jeseni, jer je tada pun mliječnog soka. Ukoliko je korijen drvenast ili crn nije za upotrebu. Lišće se sakuplja prije cvjetanja.U medicinske svrhe ga koristiti pod nadzorom liječnika i nikada duže od 6 sedmica.

Priprema sirupa od maslačka

Ovaj sirup je bogate arome i može se koristiti kao namaz za palačinke, hljeb, torte, osnova za pića. Ukoliko se tokom ljeta ovaj sirup razblaži sa hladnom vodom izuzetno ublažuje žeđ. Razblažen sa toplom vodom sirup djeluje preventivno na pojavu prehlade, kašlja, brohitisa, astme, upale grla.

Za pripremu sirupa sakupiti svjetove maslačka sa čistog područja. Potrebno je uzeti:

  • 200 cvjetova maslačka,
  • 1kg šećera,
  • 1l vrele vode i
  • jedan limun.

Cvjetove maslačka dobro oprati, dodati limun isječen na tanke krugove, preliti vodom i nastaviti kuvati na umjerenoj vatri oko pola sata. Nakon toga posudu poklopiti i ostaviti na hladnom mjestu tokom 24h. Nakon toga procijedite smjesu, dodati šećer, dobro proiješati i kuvati na umjerenoj vatri još 2h. Vruć sirup se sipa u sterilisane tegle i zatvori poklopcem. Sirup se čuva na hladnom i tamnom mjestu.

Na isti način se priprema sirup od mente, majčine dušice i drugih biljaka. Slično se priprema i uvarak (med) iz maslačka, ali usled dužeg kuvanja uništavaju se hranjive materije.

Upotreba maslačka u poljoprivredi

Maslačak je izuzetno koristan u poljoprivrednoj proizvodnji. Biljke maslačka od perioda cvjetanja luče etilen koji ubrzava sazrijevanje plodova voća i povrća, posebno plodova jabuke i krastavca. Zbog toga se treba saditi u voćnjacima, jer će uticati na ranije sazrijevanje plodova i raniju dospjeće uroda na tržište.Veoma je koristan kao medonosna biljka.

Osim jabuke i krastavca maslačak veoma pozitivno djeluje na paradajz. Maslačak djeluje antagonistički na gljivice iz roda Fusarium i zbog toga su pripravci od maslačka posebno cijenjeni u plasteničkoj proizvodnji. Može da se koristi kao malč. Ovaj malč će zemljište obogatiti mnogim materijama i mineralima, posebno kalcijum, kobalt.

Insekticid od maslačka

Ovaj insekticid se koristi protiv lisnih ušiju i gusjenica. Potopiti 200 do 300g usitnjenog korijena ili 400g lišća u 10l tople vode tokom 2h, nakon toga rastvor procijediti i dodati 30g sapuna. Ovim rastvorom tretirati biljke prije otvaranja pupoljaka, poslije cvjetanja i nakon 10 do 15 dana. Rastvor se koristi odmah nakon pripreme i nije ga preporučljivo ostavljati za kasnije.

Đubrivo od maslačka

Đubrivo od maslačka može da se priprema samo od maslačka ili u kombinaciji sa drugim biljkama poput: koprive, gaveza, mente, kamilice, hajdučke trave, valerijane. Ovo đubrivo je korisno za sve biljne kulture.

Uzme se 1,2kg svježeg lišća, usitni i potopi u 10l vode. Trajanje fermentacije zavisi od temperature. Na višim temperaturama fermentacija traje kraće, a na nižim temperaturama fermentacija traje duže, oko 21 dan, i razvija se neprijatan miris. Fermentisani rastvor nema neprijatan miris. Đubrivo se procijedi i primjenjuje. (agroklub.ba)

A.Osmičić