U periodu kad je kvalitet zraka loš najrizičnije grupe su djeca, trudnice, stariji od 65 godina i hronični bolesnici, a ugroženo je i ostalo stanovništvo jer je boravkom na otvorenom nemoguće izbjeći štetne čestica.

Stručnjaci preporučuju da se ne izlazi bez velike potrebe ili da, ako se i mora izaći, stavljaju maske preko lica.

Profesor dr. Ismet Suljević s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu preporučuje  stanovništu, koje ima mogućnosti, da iskoristi pogodnosti sarajevskih planina i okolnih brda gdje nema smoga i zagađenog zraka te tako doprinese očuvanju svog zdravlja.

Prvenstveno bi to, kaže, bilo važno za djecu koja su posebno osjetljiva na zagađene čestice u zraku. Nažalost, kako ističe, ima ih mnogo u zimskom periodu u Sarajevu.

”Bilo bi poželjno i da se hronični bolesnici izvuku iz grada i pobjegnu na planine, da udahnu čisti zrak, pokušaju se spasiti od zagađenog zraka”, izjavio je to dr. Suljević za Fenu na Čavljaku, gdje je, također,  otišao u namjeri da se zaštiti od efekata zagađenog zraka u gradu.

Dežurni ljekar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Zakira Pašić kaže da tu zdravstvenu ustanovu, inače, često zovu i dolaze im ljudi koji imaju hroničnu opstruktivnu plućnu bolest.

Nije, kaže, bilo više intervencija, nego inače, ali zagađenosti zraka vjerojatno dovodi do pogoršanja njihove osnovne bolesti. Naglašava da srčanim i plućnim bolesnicima ne pogoduju i hladnoće.

Po riječima Enisa Omerčića iz Federalnog hidrometorološkog zavoda kvaliteta zraka na većini mjernih mjesta u Federaciji BiH je loša pa i nezdrava, posebno za osjetljive grupe ljudi.

”Moguće je  da već večeras dođe do postepenog opadanja koncentracije zagađujućih materija u zraku. Vjerojatno je da će se, barem na nekim mjestima, očistiti zrak. Nezadovoljavajuće je to što se već početkom naredne sedmice očekuje stabilizacija atmosfere i ponovno uvjeti za porast koncentracija zagađujućih materija u zraku”, kazao je.

Izvor: RTV Slon