Komandant Štaba za zaštitu i spasavanje i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je danas na konferenciji za medije da je stanje na prostoru ove lokalne zajednice u epidemiološkom smislu i dalje zadovoljavajuće.

On je istakao da posljednji podaci, od 12:00 časova, govore da se u Brčkom ukupno u izolaciji nalašlo 1037 lica od kojih je njih 16 izašlo iz izolacije, a broj lica koja su još uvijek pod zdravstvenim nadzorom je 1021. Milić je dodao da je od 34 osobe do sada uzet uzorak za testiranje na virus korona, rezultati za 26 lica su dobijeni, dva su pozitivna, a negativnih je 24, dok se još uvijek čeka na rezultate osam testiranih građana.

“ Juče je na sarajevski aerodrom sletila grupa putnika od kojih su četiri građanina distrikta Brčko, dva su sportisti, a drugi su po drugim osnovama boravili u Italiji. Oni su smješteni u izolaciju 14 dana u jednom hotelu u Istočnom Sarajevu. Danas su od njih uzeti brisevi, biće testirani i očekujemo rezultate. Mi smo neposredno pred ovu konferenciju za štampu s njima ostvarili kontakt, osjećaju se dobro, nemaju problema i nadamo se da će tako i ostati”, rekao je gradonačelnik Milić.

Kada su u pitanju dvoje zaraženih na prostoru distrikta Brčko, Milić je naveo da Pododjeljenje za javno zdravstvo svakodnevno provjerava njihovo zdravstveno stanje i da je dobra vijest da oni nemaju nikakve nove simptome.

“ Osim činjenice da je Krizni štab u stalnom zasjedanju, 24 časa dežuraju i dežurne službe na terenu među kojima su, između ostalih, zdravstveni radnici, Policija, Inspektorat i Civilna zaštita. Tridesetak volontera svakodnevno je aktivno na terenu i to su članovi udruženja koji rade zajedno sa Civilnom zaštitom: Crveni krst, Gorska služba spasavanja, Nemo, Forum mladih za demokratiju, Udruženje građana Mikro, X centar i ostali pojednici”, rekao je gradonačelnik.

Milić je ovom prilikom zahvalio svim građanima koji poštuju mjere i naredbe koje donosi Štab za zaštitu i spasavanje i dodao da onima koji to ne čine slijede zakonske sankcije jer, kako je naveo, ta neodgovornost nije nešto što škodi samim pojednicima nego i nešto što utiče na čitavu društvenu zajednicu. On je još jednom apelovao na sve građane da se pridržavaju mjera i naredbi, da ostanu kod svojih kuća, ne izlaze ukoliko nemaju potrebu, a ako izlaze da se pridržavaju preporuka, mjera i naredbi koje su propisale zabranu okupljanja i kretanja u grupi većoj od dva lica.

“ Zamolio bih posebno političke mešetare da ostanu kod svojih kuća i ništa ne rade. Krizni štab radi potpuno jedinstveno i zahvaljujući upravo takvom radu bez uplitanja politike mi smo do sada bili efikasni sa mjerama koje smo preduzimali i koje za posljedicu imaju ovakvu ocjenu, a to je da je stanje na prostoru distrikta Brčko zadovoljavajuće. Dakle, posebno je neprihvatljivo da pojednici devalviraju mjere i naredbe koje se donose na Kriznom štabu u smslu da bi one trebale biti blaže ili se ne bi trebale primjenjivati. Ja znam da ćemo mi zbog mjera i naredbi koje smo preduzimali pretrpiti brojne kritike ali između činjenice da ćemo biti kritikovani i da ćemo ostvariti rezultate koje za sada ostvarujemo, ja ću radije izabrati kritike jer su sve mjere u interesu zdravlja građana i molim još jednom za strpljenje. Ovo stanje će trajati kraće ako se svi budemo pridržavali mjera i narebi štaba”, poručio je gradonačelnik Siniša Milić.

On je dodao da su građanima na raspolaganju brojevi telefona:

080050606 Pododjeljenja za javno zdravstvo za sve informacije u vezi sa korona virusom;

122 Policije Brčko distrikta BiH za sve prijave o nepostupanju građana po naredbama;

049/217- 008  SOS broj Crvenog krsta za pomoć građanima kojima su neophodni hrana i lijekovi, a koji se nalaze u rizičnim grupama ili su u izolaciji i

061/133-949 Društvo psihologa Brčko distrikta BiH koje je 24 časa aktivno i stoji na raspolaganju građanima.

Šef Policije i član Kriznog štaba distrikta Brčko Goran Pisić rekao je da se oni koji za vrijeme policijskog časa imaju potrebu kretanja mogu obratiti Policiji putem mejla Operativno-komunikacijskog centra ili putem telefona 122. “ Policija je u protekla 24 časa zaprimila 48 prijava, od kojih se 20 odnose na mjere izolacije, 6 na rad ugostiteljskih objekata i jednu prijavu koja se odnosi na zabranu okupljanja gdje su 22 lica zateknuta na jednom mjestu i oni će biti prekršajno gonjeni. Policija je samostalno i u saradnji sa Inspektoratom obišla ukupno 131 lice u samoizolaciji, njih 125 je pronađeno na kućnoj adresi a 6 nisu bili na mjestu prebivališta. Policija je obišla 267 objekata u vezi sa poštivanjem radnog vremena. Policija je izdala ukupno 23 prekršajna naloga, 22 povodom zabrane okupljanja i 1 povodom zabrane kretanja. Ličena su slobode dva lica. Policijski službenici Jedinice kriminalističke policije po naredbi Osnovnog suda i u koordinaciji sa Tužilaštvom Brčko distrikta su 27. 3. 2020. godine u vremenskom periodu od 15:00 do 16:15 časova u prostojimama JZU “Zdravstveni centar Brčko” Dom zdravlja izvršili pretres kancelarije koju koristi doktorica K.M. i tom prilikom su privremeno izuteti predmeti jedna računarska jedinica i dvije potvrde”, rekao je Pisić.

Edin Zaimović, član Štaba za zaštitu i spašavanje i šef Odjeljenja za javnu bezbjednost pohvalio je rad nevladinog sektora i Crveni krst koji, kako je naveo, Odjeljenju stoje na raspolaganju u stopostotnom kapacitetu.

“Današnjim aktivnostima dezinfekcije ulica u Donjem i Gornjem Breziku, Štrepcima i Islamovcu završićemo ovonedeljno tretiranje ulica, trgova i parkova u Brčkom, a već sledeće sedmice krećemo u novu aktivnost sa pojačanim kapacitetima tako da ćemo posao od pet svesti na tri dana čime ćemo biti mnogo efikasniji. Svakodnevno vršimo i dezinfekciju privrednih objekata, objekata kolektivnog stanovanja i institucija”, zaključio je Zaimović.

Vlada Brčko/B1 TV