Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA u maju su dobili 197 poziva na telefonskoj liniji “Krimolovci”, od kojih je šest bilo s korisnim informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljene su ukupno 83 prijave, od kojih je 16 s korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja, saopćeno je iz SIPA-e.

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi s opojnim drogama, zloupotrebom službenog položaja, ratnim zločinima i ostalim krivičnim djelima. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem”Krimolovaca” i elektronskog obrasca, 17 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po pet je postupala i SIPA.

U maju je primljeno 14 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi s ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem “Krimolovaca” ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 41 savjet građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja “Krimolovci” – 080 020 505. (RTVSlon)

A.Osmičić