Muška seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će u tuzlanskom “Mejdanu” protiv Litvanije igrati treći meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Nakon dva odigrana kola obje ekipe su upisale pobjede protiv Češke i Bugarske, pa će večerašnji pobjednik zauzeti prvo mjesto u grupi.

U drugu rundu kvalifikacija plasirat će se tri najbolje reprezentacije iz grupe, ali ono što je bitno je da se u drugu fazu prenose bodovi iz prve, tako da je svaka pobjeda izuzetno važna.

Selektor BiH Vedran Bosnić za večerašnji susret najavio je bespoštednu borbu na parketu.

Mi se ne možemo opustiti protiv bilo kojeg protivnika u Evropi. Litvanci imaju bogatu historiju i zvučna imena, igraju u dobrim klubovima i jako su kvalitetni. Ali najvažnije je kako mi budemo igrali, koliko ćemo biti agresivni i disciplinovani u napadu i odbrani – izjavio je Bosnić.

Litvanija je u ovom meču oslabljena za tri igrača koji su uoči polaska saznali da su zaraženi koronavirusom. Radi se o Kristupasu Žemaitisu, Gytisu Masiulisu i Dovydasu Giedraitisu, a Košarkaški savez Litvanije radio je užurbano na pronalasku igrača koji bi ih mogli zamijeniti u ovom ciklusu kvalifikacija.

Za tri dana, 27. februara, iste selekcije će odigrati i drugi međusobni susret u grupi, ovoga puta u Vilniusu.

Večerašnji susret na rasporedu je u dvorani “Mejdan” u Tuzli u 20:00 sati.