Korisnici kolektivnog centra Mihatovići danas su primili ključeve novoizgrađenih stanova socijalnog stanovanja u tuzlanskom naselju Miladije. Ključeve stanova preuzelo je 90 porodica.

Useljavanjem u nove stambene jedinice u dva stambeno-poslovna objekta u Gradu Tuzla, osigurana su stambena rješenja po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja za devedeset porodica, odnosno 247 korisnika koji su do danas živjeli u kolektivnom centru Mihatovići, Tuzla.

Radi se o projektu CEB II “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja”, čiji je implementator Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. 

Kroz projekat CEB II osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope za zatvaranje 121 kolektivnog centra u kojima danas živi više od 7.200 građana BiH. Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH. Na taj način će biti zatvoreni svi kolektivni centri u RS i više od 76 posto na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Ukupna vrijednost podprojekta Miladije iznosila je 5.900.350 KM, od čega je iznos 3.978.434 KM kreditnih sredstava CEB-a, a ostatak je osiguran iz budžeta grada Tuzla.

Na području Federacije BiH, u toku je izvođenje radova na izgradnji stambenih objekta za devet podprojekata koji se realiziraju na području Grada Tuzle, Grada Zenice, Općine Srebrenik (dva podprojekta), Sapna, Tešanj, Donji Vakuf, Jablanica i Konjic, s ukupno 282 stambene jedinice.

Do kraja ove godine planiran je početak izgradnje novih i sanacija postojećih objekata za još osam podprojekata na području Grada Goražde (dva podprojekta) i na području općina Velika Kladuša, Čelić, Pale Prača, Gradačac i Banovići (tri podprojekta).

Uručenju ključeva korisnicima prisustvovao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić i gradonačelnik Tuzle  Jasmin Imamović – saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.