Kiša ne prestaje! Kakvo je vrijeme u vašem mjestu?

553

Danas se u našoj zemlji očekuje oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Na sjeveroistoku Bosne je moguća grmljavina. Očekivana količina padavina u većem dijelu zemlje između 30 i 80 l/m2. U centralnim, sjevernim područjima Bosne i u Krajini očekuje se između 60 i 100 l/m2. Jutarnje temperature od 5 do 11, na jugu od 9 do 14, a dnevne od 7 do 14, na jugu od 15 do 19 °C.

U utorak, 14. maja, bit će oblačno vrijeme s kišom. Na planinama sa susnježicom i snijegom. Očekivana količina padavina u većem dijelu BiH bit će između 10 i 30, na sjeveru, sjeveroistoku Bosne i u Krajini lokalno do 40 l/m2. Jutarnje temperature od 1 do 7, na jugu od 8 do 12, a dnevne od 6 do 12, na jugu od 14 do 19 stepeni.

U srijedu, 15. maja, bit će pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Očekivana količina padavina u većem dijelu zemlje između 5 i 15 l/m2. Ponegdje na sjeveroistoku Bosne, poslijepodne, je moguć jači pljusak kiše praćen grmljavinom. Jutarnje temperature od 2 do 8, na jugu do 12, a dnevne od 13 do 20 stepeni.

U četvrtak, 16. maja, očekuje se pretežno oblačno vrijeme sa poslijepodnevnim pljuskovima. Očekivana količina padavina između 5 i 15 l/m2. Padavine se ne očekuju centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Jutarnje temperature od 2 do 8, na jugu do 12, a dnevne od 10 do 16, na jugu od 17 do 21 stepen.

U petak i u nedjelju se očekuju slabi lokalni pljuskovi, a u subotu, prema današnjoj prognozi, bez padavine, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Iako kiša jačeg inteziteta i dalje pada u zapadnim krajevima naše zemlje, svi magistralni i regionalni putni pravci za sada su prohodni. Na regionalnom putu R-476 Čelinac-Dubrava Stara (u mjestu Grabovac), zbog izlijevanja vode, saobraća se otežano-jednom trakom. Na dionicama u višim planinskim predjelima i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnom stanju na putevima. Skrećemo pažnju i na učestale odrone kamenja na kolovoz.

Na autoputu A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, zbog sanacije klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman i na mjestu radova preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

U toku su sanacioni radovi na dionicama M-18 Olovo-Kladanj i M-1.8 Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica), pa se na mjestima izvođenja radova saobraća usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

I na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Semizovac-Vogošća, Mostar-Čitluk, Busovača-Kiseljak, Tarčin-Konjic, Cazin-Srbljani-Bosanska Krupa, Ustiprača-Goražde, Teslić-Karuše, kao i radove u Ključu, Jajcu i Tasovčićima (Čapljina).

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

fhmzbih.gov.ba /bihamk