Na ulazu u našu zemlju na graničnim prijelazima Bosanska Kostajnica, Bosanska Gradiška, Bosanski Brod, Gradina i Velika Kladuša duga su zadržavanja. 

Kada je riječ o ostalim graničnim prijelazima, zadržavanja trenutno nisu duža od 30 minuta. Međutim, iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prijelaza Brčko – Gunja. 

U većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća se po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Na širem području Bosanskog Petrovca, Ključa, Sarajeva, Jablanice, Livna, Tomislavgrada, Glamoča i Bosanskog Grahova iz BIHAMK-a upozoravaju na povremene jake udare vjetra. Povećana je opasnost od odrona, pa se apelira na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno.

Polusatne obustave saobraćaja, uz 15-minutno propuštanje vozila, aktuelne su do 16 sati, na magistralnom putu Jajce – Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac, a do 15 sati i kroz tunel Skela na magistralnom putu Donji Vakuf – Jajce.

Na magistralnom putu Zenica – Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 5 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00.30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00.30 do 5 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj – Šićki Brod – Sarajevo i Žepče – Zavidovići – Olovo – Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Ključ – Bosanski Petrovac (Lanište), Sarajevo – Trnovo (u mjestu Krupac), Srebren.