Četiri osobe uhapšene su danas u akciji koju su pripadnici Federalne uprave policije proveli po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona i uz naredbu Kantonalnog suda Tuzla na području Ljubuškog i Posušja. Pripadnici MUP-a TK također su izvršili pretrese u firmi GIKIL u Lukavcu i ovdje uhapsili jednu osobu.

U akciji policije Tuzlanskog kantona i Federacije BiH uhapšeni su Ivana Bunoza i Mate Pavković, članovi Nadzornog odbora GIKIL-a od januara 2017. godine, Ivan Vukšić koji je u septembru 2019. godine nezakonito imenovan za punomoćnika firme GSHL, te sekretar GIKIL-a Erna Mehmedović. Postoji sumnja da su postali članovi kriminalne grupe koju je ranije organizovao vlasnik GSHL-a i bivši predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a Pramod Mital.

”Osumnjičeni su za krivična djela organizovani kriminal i zloupotreba položaja i ovlaštenja odnosno da su svjesno djelovali u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi za Pramoda Mitala i da on i dalje ostvaruje punu kontrolu nad imovinom GIKIL-a”, naveo je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK.

Kako navode iz Kantonalnog tužilaštva, izdata je naredba o proširenju istrage u slučaju GIKIL nakon ranijih hapšenja Pramoda Mitala, Radžiba Dasa i Parameša Batašarija koji su vodili ovu kompaniju. Proširenom istragom obuhvaćene su četiri uhapšene osobe te kćerka Pramoda Mitala. Nove kriminalne radnje za koje se sumnjiče, uhapšeni su provodili nakon održavanja nelegalne sjednice Skupštine GIKIL-a iz septembra 2019. godine. Općinski sud Tuzla je ranije tražio obustavljanje izvršenja i odluka sa te sjednice.

”Ta mjera je i danas na snazi, a ovo Tužilaštvo je nakon uvida u prikupljene dokaze zaključilo da postoje osnove sumnje da su ova lica zajedno sa Pramodom Mitalom učestvovala u organizaciji u provođenju takve nelegalne Skupštine zbog čega je donesena ova naredba o provođenju istrage”, kaže Ćazim Serhatlić, tužilac Tužilaštva TK.

Obzirom da se radi o ranoj fazi istrage, iz Tužilaštva nisu iznosili mnogo detalja. Uhapšeni će sutra biti predati u njihovu nadležnost, nakon čega će tužilac odlučiti da li će uputiti prijedlog za određivanje pritvora ili tražiti određene mjere zabrane. Kćerka Pramoda Mitala koja je također obuhvaćena istragom jer je od 2017. godine član Nadzornog odbora u GIKIL-u nije dostupna bh. pravosuđu.

”Naša iskustva govore da će to biti vrlo teško ukoliko ona ne bude dostupna na teritoriji BiH. Vidite kakvi su međunarodno-pravni aspekti bilo kog lišenja slobode, postupanja u drugim državama, pogotovo što ona nije državljanin BiH, nego je to državljanka Indije ili već Velike Britanije, više ne znamo”, rekao je Serhatlić.

Za njom će najvjerovatnije biti raspisana potjernica. Podsjetit ćemo da su krajem jula u ovoj akciji uhapšeni Mital, Das i Batašarija koji se sumnjiče za izvlačenje novca u iznosu od 21 milion KM iz lukavačke koksare, te neizvršavanje obaveza proteklih iz ugovora o preuzimanju većinskog dijela kompanije. Sedam dana poslije pušteni su iz pritvora uz kauciju od 24 miliona KM. Tužilaštvo TK je početkom novembra zakazalo ročište u ovom predmetu, ali se oni, kako je rečeno zbog bolesti, nisu pojavili, stoga će, kako je potvrdio tužilac, uskoro biti zakazano novo ročište.

Izvor:RTV Slon