Već je poznato da su plodovi citrusa bogat izvor vitamina, magnezija, kalcija, fosfora i kalija, ali njihova vrijednost su i lijepo zimzeleno lišće te bijeli cvjetovi intenzivnog mirisa. Briga o ovoj vrsti voća ponekad može biti pravi izazov, a mi vam donosimo savjete kako ih uspješno uzgojiti u posudi, u kućnim uslovima i na okućnici.

Iako mandarine većinom vežemo za biljke toplijih krajeva jer su porijeklom iz jugoistočne Azije, a uspješno se uzgajaju na našem primorju, one pripadaju agrumimanajotpornijimna niske temperature. Tako mogu preživjeti i do -4°C.  Mandarine ne vole ni previsoke temperature pa ih je u tom slučaju dobro zasjeniti.

Osigurajte drenažu i dovoljno prostora za rast korijena

Citrusi se mogu uzgajati iz sjemena ili sadnice, a treba imati na umu da uzgoj iz sjemena traje dugo i da ćete prve plodove čekati i do 7 godina. Zato se više isplati kupiti presadnice jer će one brže plodonositi.

Posuda u koju se sadi treba biti veća od korijena kako je ni bi morali prebrzo presađivati, a kako piše gardeningknowhow trebalo bi biti oko 10 cm slobodnog prostora od korijena do dna. Treba odabrati posudu koja se pri vrhu ne sužava jer će vam biti otežano održavanje i presađivanje biljke. Važno je prije sadnje na dno staviti kamenje zbog drenaže pa zatim nasipati supstrat za sadnju.

Kod kupovine supstrata najbolje je odabrati onaj koji je prilagođen uzgoju citrusa pa dobro čitajte deklaracije. Nakon što biljku posadite, stavite je na mjesto s puno sunca. Idealno je da ima oko 5 do 6 sati sunčeve svjetlosti, a najbolje su južne ekspozicije. Važno je redovno zalijevanje pri čemu vlagu možete zadržati i pomoću malča.

Presađuje se za tri do četiri godine, a za prvi urod treba strpljenja

Stablo mandarine je manje u porođenju s drugim agrumima, a može narasti od 3 do 4 m visine iako se orezivanjem može skraćivati. Čim korijenje izviri kroz rupe na posudi, vrijeme je za presađivanje u veću, a to treba činiti svake tri do četiri godine.

Kod iznošenja na otvoreno, nakon zime, stablo postepeno prilagođavajte vanjskim uslovima kako biste spriječili gubitak lišća, a isto je i kod unošenja u jesen. Obavezno ga unosite prije prve pojave mraza.

Mandarine je dobro prihraniti jednom mjesečno tekućim đubrivom koje je bogato azotom i fosforom ili onim koje je prilagođeno za citruse.

Za urod ćete se ipak trebati malo strpiti i to oko tri, četiri godine. Podsjećamo, pisali smo i o tome zašto limun u posudi ne sazrijeva na vrijeme, a isti razlozi vrijede i za mandarine. (agroklub.ba)

A.Osmičić