Posljednjih nekoliko godina u ovim krajevima prijavljuju se slučajevi ljudi koji obolijevaju od virusa zapadnog Nila. Mnogi tada krive tigraste komarce, a i ne znaju da za groznicu Zapadnog Nila nije kriva ova vrsta insekta, već komarac kome je naše podneblje prirodno stanište, a narodski rečeno riječ je o kućnim komarcima

Čak je i u mnogim naučnim studijama dokazano da je prenosnik virusa Zapadnog Nila u Evropi i Sjevernoj Americi komarac Culex ili kada je riječ o našem podneblju Culex Pipiens odnosno mala krvopija kog nazivamo kućni komarac. Njegovo prirodno stanište su kanali, manje vodene površine, bare, dvorišta, vlažni podrumi, pa čak i stare gume u kojima se zadržava voda. 

Mnoge naučne studije ukazuju i na to kako se veće prenošenje virusa na ljude dešava uglavnom u avgustu i septembru, pošto se u ovim mjesecima komarci spremaju za zimu i upravo tada mijenjaju domaćine tako što prelaze sa ptica na ljude.

Uklonite sve predmete u kojima se zadržava voda

U ovoj borbi protiv komaraca i građani imaju veliku ulogu, pored raznih komunalnih preduzeća koji ih tretiraju sa zemlje i vazduha. Donosimo vam na koji način možete spriječiti razmnožavanje ovih dosadnih i u nekim slučajevima opasnih insekata. 

Ukoliko živite u kući i imate dvorište, bilo bi poželjno da jednom sedmično potpuno ispraznite kofe, kante, kanistere i sve ostale posude u kojima čuvate vodu. Takođe, preporuka je da uklonite stare gume, tegle, konzerve i ostale predmete u kojima se zadržava voda, koja je pogodna za razvoj larvi. Ukoliko imate septičku jamu ili kišnjičaru, postavite mreže na ventilacione otvore. Sve ovo je veoma važno, jer i sasvim mala količina vode, dovoljna je da se izlegne veliki broj komaraca. 

Iz samo jedne čaše ili konzerve koja sadrži vodu, a koja tokom ljeta stoji u dvorištu, može se ozleći čak 300 komaraca za svega jednu sedmicu. 

Ukoliko ste zakasnili sa ovim stvarima i komarci vam sada ne daju mira, a pri tome se plašite i virusa koji oni prenose, postoje i sasvim prirodni preparati koji su isto tako djelotvorni, kao i komercijalni preparati.

Jabukovo sirće

Ukoliko vas napadaju komarci, uzmite jabkovo sirćete i pomiješajte ga sa isjeckanim peršunom. Od ove smjese komarci bježe kao ‘ludi’. 

Ulje čajevca

Veoma efikasno ulje koje odbija komarce. Pored komaraca, odbija i mrave, vaši i druge mnogobrojne insekte. U jednu flašicu sa rasprskivačem (200 ml), sipajte 60 mlilitara ovog ulja, a ostatak napunite destilisanom vodom. Sve dobro promućkajte i poprskajte kožu.

Lavanda

Ovo ukrasno i ljekovito bilje je i najpoznatije prirodno sredstvo koje služi u borbi protiv komaraca. Napunite staklenu flašu ili teglu suhom lavandom, pa do vrha napunite sojino ulje. Ostavite 40 dana na polusjenovitom mjestu. Nakon 40 dana procijedite i koristite ovo vrlo efikasno sredstvo.

Bijeli luk

Toliko ima ljekovitih svojstava, da mnogi ne znaju da je bijeli luk vrlo efikasan i u borbi protiv komaraca. Ukoliko nemate problema da se osjetite na bijeli luk, natrljajte njime kožu i komarci će od vas bježati. Češnjeve bijelog luka možete ostaviti i na mjestima kroz koja komarci najčešće i ulaze u vašu kuću. 

Votka i bosiljak

Vrlo čudna kombinacija koja, vjerovali ili ne, deluje. Šaku svježeg bosiljka prelijte sa pola šolje proključale vode, a zatim poslije četiri sata procijedite. U ovu mješavinu dodajte pola šalice votke. Sve ovo stavite u flašicu sa rasprskivačem i nanosite na kožu po potrebi. 

Dekorirajte baštu, terasu i balkon posebnim biljkama

Ukolliko živite u kući, ali i u stanu, uvijek možete posaditi bilje koje odbija ove male dosadne insekte. Matičnjak i lavanda su idealno bilje. Za ljude imaju prijatan miris, ali komarcima vrlo smetaju.

Takođe u bašti možete posaditi bosiljak, žalfiju i mentu, jer su mirisi ovih biljaka odbojni za komarce, a posebno su toksični za njihove larve. Od ove tri biljke možete praviti i mješavinu, te sa njom prskajte travu.

Humus od kedra

Humus je višestruko koristan, jer je odličan pokrivač za zemlju i zato se koristi iz više razloga, a najčešće u prevenciji i kontroli korova. Ukoliko koristite humus sa kedrom, otarasit ćete se i komaraca kojima nikako ne odgovara taj miris.

Zrna kave

Ukoliko imate mjesta u bašti gdje se dugo zadržava voda, idealno rješenje je kava, koju možete sipati u preostalu vodu. Većina insekata, pa i komarci izbjegavaju izvore vode koje djeluju prljavo. Komarci koji se približe toj vodi, neće preživeti zbog kofeina koji ona u sebi sadrži.

Prva pomoć nakon uboda

Ukoliko vas je već ujeo komarac, a to mjesto vas svrbi, možete ga premazati sokom od čuvarkuće, limunovim sokom, rastvorom sode bikarbone, glinom, uljem crnog kima, a čak je vrlo efikasna i kora od banana. (agroklub.ba)