Nakon što je poslije izbijanja epidemije koronavirusa i prvih registrovanih slučajeva oboljelih u zemljama širom svijeta građanima savjetovana samoizolacija i “socijalna distanca”, jasno je da nas sve čekaju sedmice u kojima ćemo se morati navići na nešto drugačiji način života.

Zatvorene su škole i fakulteti, ugostiteljski objekti i tržni centri, nekim građanima ukinuta je sloboda kretanja a od danas odnosno od sutra građane BiH čeka i policijski sat.

Evo nekoliko savjeta koje je CNBC sakupio od međunarodnih eksperata psihologije a odnose se na to da tokom ovog perioda sačuvate svoje mentalno zdravlje.

Kreirajte svoju rutinu – Obucite se kao da ćete izlaziti napolje, istuširajte se i pripremite svoju listu zadataka za taj dan kako biste sami sebi stvorili osjećaj normalnosti i produktivnosti.

Razbijte dan u dijelove – Organizujte zadatke tako da svoj dan razbijete u cjeline i, kad god je to moguće, promijenite okruženje za različite aktivnosti.

Pomozite drugima

Vodite računa o svom tijelu – jedite zdravo, spavajte dovoljno i vježbajte svaki dan.

Pomozite drugima – Ako sami niste pod strogim pravilima izolacije, a u mogućnosti ste da to učinite, pronađite načine kako da pomognete onima kojima je potrebno nudeći im pomoć u izvršavanju nekih poslova ili kupovine.

Ostanite povezani – Izvucite najviše što možete iz tehnologije i budite u kontaktu s kolegama, prijateljima i porodicom putem telefonskih poziva, poruka, društvenih medija i video konferencija.

Ograničite konzumiranje medija – budite informisani o situaciji putem pouzdanih izvora, ali ograničite unos informacija kako se ne biste osjećali preopterećenim.

Pobijedite dosadu – Iskoristite maksimalno vrijeme da pogledate propuštene epizode televizijskih serija, da čitate i istražujete projekte koje ste dosad odlagali kako vam ne bi bilo dosadno i kako biste ostali mentalno aktivni.

Fokus na pozitivno

Izbjegnite izgaranje – Ako tokom ovog vremena radite, postavite stroga ograničenja za posao kako ne biste postali preopterećeni i kako biste imali vremena i za opuštanje.

Fokusirajte se na pozitivne stvari – Čitajte dobre vijesti kad god je to moguće.

Prolazite dan po dan – Pokušajte da ne razmišljate previše o tome što dolazi. Zapamtite da su ovo sve privremene mjere i da u tome svemu niste sami.

Izvor: Biznis Info