Jezerce koje mami, ali i guta živote. Mnoga tijela nikad nisu nađena

788
Foto: Shutterstock

Mutnjača je jezerce, tačnije bara jezivog imena, koja godinama mami mještane južne Bačke, kao rijetko mjesto gdje mogu da se rashlade u toku ljetnje žege. Ali… Poprilično duboka i ćudljiva, guta mlade živote.

Posljednja žrtva je Milan Gavrić (14) iz Đurđeva koji je ušao da se rashladi i naočigled druga progutala ga je mutna voda.

Ovdje nema virova ni matice, ali granje, različita temperatura vode, nespremnost plivača i blatnjavo dno zavaraju i one koji su najsigurniji u sebe. I tako, u sekundi postanu žrtve savršeno mirne vode.

Mutnjača je i ranije uzimala živote Đurđevčana, piše novosadski list “Dnevnik”, ali i žitelja okolinih sela, Mošorina i Šajkaša, koji su ovdje dolazili da se u toplim danima osvježe.

Jedan mještanin, izuzetno iskusan plivač, priča da se jednom umalo udavio u toj bari, da su ga jedva spasili. I ostali mještani pričaju da je bara vrlo opasna, da se mnogo ljudi udavilo u njoj i da mnoga tijela nikad nisu nađena.

To je stajaća voda, površine oko jednog hektara, s velikim razlikama u dubinama i temperaturama i zato je veoma nebezbijedna za kupače. Otela je mnoge živote… Trebalo bi obavezno barem postaviti tablu da je kupanje zabranjeno, govore Đurđevčani.

Zapravo, Mutnjača nije jedino jezerce u ovom kraju.

Gotovo na tromeđi tri atara, šajkaškog, đurđevačkog i mošorinskog, nalaze se dva lijepo očuvana prirodna jezera Mutnjača i Anđina jama. Upravo njihov položaj sačuvao ih je od pošasti koje sobom nosi savremena civilizacija jer se nalaze daleko od glavnih puteva pa su dostupna samo pravim ljubiteljima prirode. Do njih vode isključivo poljski putevi, dobro znani samo mještanima Šajkaša, Mošorina i Đurđeva. Oko njih poneki salaš, bez struje, na kojima se još živi kao u nekim starim vremenima iz kojih pamtimo romantične pričice. Prostrani pašnjak sa stadima ovaca i goveda, krdima svinja, jatima gusaka, ostavljaju utisak da ovdje još živi ona stara Vojvodina – pisalo se svojevremeno na forumu sajta mojaladja.com.

Na istom forumu, bara je opisana idilično. Možda baš zato uliva povjerenje mještana koji zaboravljaju da je voda, čak i tako mirna opasna za sve one koji nisu vrsni plivači.

Mutnjača predstavlja jezero nepravilnog oblika čija se vodena površina prostire u tri kraka koja nemaju imena. Dva manja kraka su razdvojena poluostrvcem Bagrenac, nazvanom po velikom bagremu koji je ovdje donedavno stajao i svojom krošnjom pravio debelu hladovinu. Voda je još uvijek čista i bistra, a zamuti se tek pred neku ozbiljniju promjenu vremena. Dubina je, kažu poznavaoci, na mjestima i do pet metara. U jezeru ima ribe pa ga često posjećuju i pecaroši. Ljeti je na Mutnjači mnogo kupača, a brojni mještani pomenutih naselja će vam s ponosom reći da su baš ovdje naučili da plivaju – napisano je na forumu, a kao izvor teksta navodi se sajt ravnica.info.

(Izvor: Telegraf.rs)