Jesu li novi ambasadori BiH imenovani ‘po babi i stričevima’?

1936

Ne treba se tome čuditi, nismo mogli očekivati neku drugu praksu, nego da članovi Predsjedništva pošalju svoju rodbinu, prijatelje, partijske funkcionere ili neke sponzore, finansijere i tome slično, komentariše imenovanje novih bh. ambasadora u svijetu sociolog Ivan Šijaković.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u srijedu je donijelo odluku o imenovanju ambasadora i konzula.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na mjesto konzula Bosne i Hercegovine u Istanbulu je imenovao Sinišu Mihailovića, koji trenutno obnaša funkciju urednika Informativnog programa Radio-televizije Republike Srpske.

Nekadašnji Dodikov savjetnik Aleksandar Vranješ, imenovan je za ambasadora BiH u Zagrebu.

Kada je riječ o imenovanjima Željka Komšića, ambasador BiH u Crnoj Gori biće Branimir Jukić. Jukić je bio ambasador BiH u Crnoj Gori i u vrijeme Komšićevog mandata u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u periodu od 2010.-2014. godine.

Danka Savić, nekadašnja novinarka, na osnovu imenovanja Željka Komšića, biće ambasadorica u Španiji. Savić je, također, u drugom Komšićevom mandatu od 2010.-2014., bila ambasadorica u Češkoj. Nakon toga je bila zaposlena u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Bivši savjetnik Željka Komšića u Predsjedništvu BiH (mandatni period od 2006. do 2010. godine) Vanja Filipović imenovan je za ambasadora u Velikoj Britaniji. Filipović je jedno vrijeme radio kao šef kabineta ministra komunikacija i prometa BiH Slavka Matanovića (iz Demokratske fronte Željka Komšića), kojeg je Komšić nedavno imenovao za ambasadora BiH u Italiji.

Posebno je iznenađujuće imenovanje Svena Alkalaja, nekadašnjeg ministra vanjskih poslova koji će, na prijedlog Komšića, predstavljati Bosnu i Hercegovinu u misiji UN u Njujorku.

Protiv Alkalaja, naime, Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu 2015. godine u kojoj ga je teretilo da je kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, u svojstvu ministra vanjskih poslova BiH donio rješenje o isplati novčane nagrade zamjenici ministra za rad u NATO koordinacionom timu Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, čime je, kako se navodilo u optužnici, ‘svjesno prekršio Odluku Vijeća ministara po kojoj novčana naknada ne pripada rukovodiocu i zamjeniku rukovodioca institucija BiH i time prouzrokovao štetu budžetu Bosne i Hercegovine u iznosu od 13.418,59 KM (6709 eura). Godinu dana kasnije, Sud BiH je Alkalaja oslobodio optužbi.

Istovremeno, prema odluci Predsjedništva BiH, Dragan Jaćimović biće ambasador u Sjevernoj Makedoniji, Bojan Vujić u SAD, Mitar Kujundžić u sjedištu NATO, a književnica Martina Mlinarević u Češkoj.

Aida Smajić je imenovana za ambasadoricu u Srbiji, Elvira Dilberović ide u Švedsku, Sidik Spahić u Egipat, Tarik Bukvić u Kinu, a Igor Žontar u Vatikan.

Tarik Bukvić je ranije bio ambasador BiH u Maleziji i Indoneziji, a radio je kao savjetnik u ambasadama BiH u Dohi, Kataru, Rijadu i Otavi.

Diplomatski predstavnik BiH pri Svetoj Stolici biće Igor Žontar, prema informacijama dostupnim na internetu, je radio kao profesor etike u Katoličkom školskom centru Sv. Josip u Sarajevu.

Sociolog Ivan Šijaković za RSE kaže kako su imenovanja ambasadora naslijeđena praksa, kao i u svim drugim oblastima. Prema njegovim riječima, radi se o jednoj vrsti simpatije ili nagrade za neku lojalnost.

“To je osnovni kriterij, a kriterij znanja i sposobnosti je u drugom planu. Pošto je Bosna i Hercegovina neka vrsta privatne države onih koji su trenutno na vlasti, onda se po tom kriterijumu i određuju diplomate ili funkcioneri. Ovde ne postoje kriteriji neke ozbiljne države, sa ozbiljnom tradicijom biranja, a posebno diplomata. Ne treba se tome čuditi, nismo mogli očekivati neku drugu praksu, nego da članovi Predsedništva pošalju svoju rodbinu, prijatelje, partijske funkcionere ili neke sponzore, finansijere i tome slično”, poručuje profesor Šijaković.

Šijaković: ‘Diplomatija Bosne i Hercegovine je jedna nevidljiva, pomalo beznačajna kategorija’

Na naš upit kolika je šteta po Bosnu i Hercegovinu i njen kredibilitet u svijetu, ako se bh ambasadori biraju po principima koje navodi, Šijaković kaže:

“Mislim da nema ni štete ni koristi. Diplomatija Bosne i Hercegovine je jedna nevidljiva, pomalo beznačajna kategorija i sumnjam, i da pošaljete najbolje univerzitetske profesore, ne bi mogli da mnogo učine u smislu kontakta te zemlje i Bosne i Hercegovine. Njihovo delovanje je podređeno političkom trenutku i političkoj hijerarhiji u zemlji. To bi opet zavisilo od partijskih vođa, lidera, članova Predsedništva. Dok se ne promeni princip izbora i princip merenja rezultata, ne možemo očekivati ništa”, zaključuje Šijaković.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici polovinom decembra 2018. smijenilo 21 ambasadora i šest šefova misija i konzula. Tada su opozvani ambasadori BiH u Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Egiptu, Grčkoj, Izraelu, Japanu, Kanadi, Rumuniji, Sloveniji, Srbiji, Švajcarskoj, Belgiji, Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji.

Opozvani su i ambasador BiH pri Svetoj Stolici, šef Stalne misije BiH pri UN-u u Njujorku, šef Stalne misije BiH pri Vijeću Evrope u Strazburu, šef Misije BiH pri OSCE-u i Kancelariji UN-a u Beču, generalni konzul BiH u Istanbulu u Turskoj, generalni konzul BiH u Milanu i počasni konzul BiH u Tel Avivu.

Preuzeto:tip.ba