Jeste li ga probali? Domaći recept za sok od ruže-šerbe

2579

Već uveliko neki od vas su sigurno spremili ovaj divni domaći , a uz sve to , zdrav napitak. Rosa damascena mill L, je poznata po svom mirisu i ukrasnoj vrijednosti. Osim toga, ova ruža se koristi i u kulinarstvu i medicini.

U svijetu postoje različiti proizvodi od ove vrste ruža, a najznačajniji su: ružina voda, ružino ulje, sušeni pupoljci i latice, hidrosoli,apsolutni, vodeni, alkoholni, kloroformski ekstrakti iz cvjetova i plodova (šipurak).

U našim krajevima najčešće se koristi za spravljanje soka (šerbe), slatka, rjeđe se suši ili koristi za aromatizovanje sirćeta, šećera ili da se stavlja u maslinovo ulje.

Možete ga spremiti na nekoliko načina, a jedan od njih je sljedeći :

-potrebni sastojci: ista količina latica ruže, šećera i vode, npr:

2 kg latica ruže, 2 kg šećera i 2 l vode, 1 kesica limuntosa – 10 g.

Latice ruže prelijte hladnom vodom i ostavite da kuha sve dok voda ne primi boju ruže, a latice potpuno ne pobijele. Dobijen pripravak procijedite u drugu šerpu sa šećerom i nastavite kuhati dok ne ukuha polovina soka. U ohlađen sok dodajte limuntos.

*Limuntos nije neophodan ukoliko ćete sok potrošiti u kratkom roku. Limuntos služi da zadrži specifičnu boju i miris ruže što duže.

A možete i ovako , ako želite brzo da degustirate : Uzmite latice 2 ruže, stavite u posudu i pospite sa šećerom (1-2 kašike), prstima izgnječite ih, dodajte 1 kašiku limunovog soka i 1 veliku šolju vode. Pokrijte i ostavite u frižider 4-5 sati. Nakon toga, procijedite i poslužite se!

B1TV / Foto/tekst : Adela M.Šaldić