Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici usvojila je prijedloge odluka o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava “Tekući transferi pojedincima – za pomoć u liječenju boraca-branitelja” i “Transfer za sufinansiranje troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija”.

Na ovaj način omogućeno je Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata da pokrene dalje procedure kako bi se branioci mogli prijaviti na javni poziv i aplicirati za navedena sredstva. Javni pozivi za dodjelu ovih sredstava bit će objavljeni na službenoj web stranici Ministarstva kao i obrasci putem kojih će branioci moći aplicirati.

Ministar za pitanja boraca i invalida u Vladi FBiH Salko Bukvarević je kazao da će Federalno ministarstvo u najkraćem roku pripremiti sve što je potrebno kako bi javni pozivi bili što prije objavljeni i kako bi branioci mogli aplicirati za navedena sredstva. Podsjetio je da svake godine broj zahtjeva raste te da je znatno povećan broj branilaca i članova njihovih porodica koji su oboljeli od najtežih oboljenja.

Riječ je o sredstvima koja su planirana Budžetom FBiH za 2020. godine u iznosu od 1.500.000 KM za pomoć u liječenju branilaca te 400.000 KM za pomoć u sufinansiranju troškova sahrana i dženaza.

Pomoć u liječenju mogu ostvariti branioci koji imaju prebivalište na području BiH, ukoliko su bili pripadnici Oružanih snaga RBiH najmanje 12 mjeseci i nisu ostvarili pomoć po istom osnovu prema drugim propisima te ukoliko imaju relevantnu dokmentaciju koja nije starija od godinu dana. Posebni uvjeti bit će detaljno navedeni u tekstu javnog poziva.

Izvor: RTV TK