Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović usaglasili su da premijer Federacije Fadil Novalić (SDA) i federalna ministrica finansija Jelka Milićević (HDZ BiH) izrade daljni program reformi za novu Vladu FBiH, koja treba biti formirana.

Izetbegović je poručio da od predloženog kandidata za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Tegeltije očekuje da dostavi Predsjedništvu BiH i sažetak programa koji je isključivo baziran na ustavu i zakonu.

”Vrijeme je da Tegeltija to ponudi javnosti i da to prevaziđemo. U tom sažetku treba da bude navedeno kako ubrzati oporavak ekonomije, te kako zaustaviti proces odlaska mladih. Što se tiče NATO-a treba se nastaviti raditi u okvirima koji su zakonski”, dodao je Izetbegović.

U pogledu uspostave vlasti Čović je rekao je da što se tiče Vlade FBiH ne vidi da predstavnici SDA i HDZ-a BiH ne krenu s izradom jednog programa koji bi trebao definirati način rada buduće vlasti.

”To bi prije svega bila Agenda s veoma preciznim terminima”, kaže Čović.

Govoreći o Vijeću ministara BiH uvjeren je da je potreban treći partner.

”Ostalo je da se vidi kako u tom našem nesnalaženju doći da budući predsjedavajući Vijeća ministara BiH pripremi za Predsjedništvo jedan svoj istup kako bi ga Predsjedništvo moglo predložiti”, kazao je Čović.

Zbog situacije u preduzeću ”Aluminij” najavio je da će u četvrtak biti održan sastanak na kojem će ga sindikat i uprava informirati o svojim prijedlozima kako prevazići trenutno stanje.

”Jedan od njih je kako zbrinuti tehnološki proces odnosno kako imati tehnološki minimum kod onih kadrova koji su neophodni. Drugi dio tiče se onoga što bi trebalo uraditi s dopunom staža i zakonskom regulativom da uposlenici mogu otići u mirovinu”, dodao je Čović.

Izetbegović je mišljenja da vrijeme da se politika prestane baviti ”Aluminiijem” jer rješenje ovog problema trebaju preuzeti eksperti.

”Zato smo se usaglasili da se napravi ekspertiza koju će izraditi rukovodstvo i menadžment uz pomoć resornog ministra iz Vlade FBiH u okvirima zakona”, rekao je Izetbegović.

Izvor: RTV Slon