Investiciono-razvojna banka je prošle sedmice odobrila tromjesečni moratorijum na otplatu glavnice i kamate za više od 30 korisnika direktnih plasmana.

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske proširila je pravo na moratorijum u otplati kredita ili korištenje grejs perioda od tri do šest mjeseci za pravna i fizička lica koja su kreditna sredstva koristila posredstvom finansijskih posrednika, saopšteno je iz ove banke.

Investiciono-razvojna banka je proširila pravo na moratorijum s ciljem ublažavanja štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi Republike Srpske, a na osnovu odluke Vlade Republike Srpske.

Da bi ostvarili ovo pravo, korisnici kreditnih sredstava moraju se obratiti poslovnoj banci posredstvom koje je odobren kredit.

Odobreno 30 zahtjeva

Investiciono-razvojna banka je prošle sedmice, na osnovu dobijenih zahtjeva, odobrila tromjesečni moratorijum na otplatu glavnice i kamate za više od 30 korisnika direktnih plasmana.

U saopštenju ove banke navedeno je da je Vlada Republike Srpske, u funkciji skupštine akcionara IRB-a, usvojila nova pravila o plasmanu sredstava po kojima je izlazna kamatna stopa prema privredi smanjena na 0,5 odsto.

BiznisInfo

A.Osmičić