Zbog ozbiljnosti situacije i sve većeg broja posjetilaca koji dolazi na “novosibirske Maldive”, upozorenje je objavljeno velikim slovima.

Tirkizno jezero, koje je postalo veoma popularno za fotografiranje, zapravo je veoma otrovno vještačko jezero napravljeno da bi se u njega izbacivao pepeo iz obližnje elektrane koja radi na ugalj. 

Iz termoelektrane upozoravaju da jezero nije sigurno za plivanje.

Voda je prepuna hemikalija koje mogu izazvati ozbiljne probleme na koži, saopćili su iz sibirske kompanije za proizvodnju struje.  Prošle sedmice pepeo koji smo izbacili u Novosibirsk TEZ-5 postao je zvijezda na društvenim mrežama. Ali ne smijete plivati u kolektoru za pepeo, jer je voda visoko bazna zbog soli kalcija i drugih oksida metala koji se u njoj rastvaraju. Kontakt takve vode s kožom može izazvati ozbiljnu alergijsku reakciju – upozorili su iz kompanije.

Ističu da je dno jezera blatnjavo, tako da je izlazak iz njega skoro pa nemoguć.

Zbog ozbiljnosti situacije i sve većeg broja posjetilaca koji dolazi na “novosibirske Maldive”, upozorenje je objavljeno velikim slovima. Kako kažu, najveći je rizik ako se upadne u vodu tokom pravljenja selfija.

Voda je dobila spektakularnu tirkiznu boju zbog dubine jezera i raznih oksida metala koji se u njoj rastvaraju.

Ali, ljudi su, uprkos upozorenju, nastavili dolaziti na jezero i pozirati za Instagram.