U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu u toku je inauguracija, odnosno uručenje Odluke o izboru reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Kao što je već poznato, novi-stari reis je Husein efendija Kavazović.

Reis Kavazović je prije toga u ovoj sarajevskoj džamiji održao hutbu:

“U ime Allaha, Gospodara naših života i naših sudbina, našeg znanja i postupanja.

Selam neka je na Muhammeda, a. s., časnog izaslanika Njegova, velikog i zadnjeg donosioca Njegove vjere.

Molimo Ga da Svoju milost raširi na brojne generacije sljedbenika u svim vremenima.

Islamska zajednica je okvir i granica našeg duhovnog zavičaja. Ona nas povezuje u jedan džemat. U njoj smo svi stasali i onda kada je ona bila naša jedina zavjetrina, ali i danas, kada živimo u slobodnoj Bosni i Hercegovini. Ona je naš duhovni zavičaj, dom naše djece i djece naše djece. Trebamo je čuvati od drugih, ali i od nas samih. To će biti moguće samo ukoliko budemo držali do sebe, do naše tradicije, naše uleme i njihovog razumijevanja izvora islama. S Islamskom zajednicom smo prebrodili mnoge krize, ona je svjedok svih naših teških udesa sudbine. Kroz nju smo uvijek uspijevali da se duhovno okrijepimo, priberemo i ponovo iskoračimo. I danas se sjećamo teških vremena i borbe naših čestitih prvaka i prethodnika na čelu zajednice, rahmetli reis ef. Mehmeda Azabagića, Džemaludina Čauševića, Fehima Spahe, i drugih, kao i rahmetli Mehmeda Spahe, Nurije Pozderca, Hamdije Čemerlića i predsjednika Alije Izetbegovića i njihovog zalaganja za naš narod i državu.

I danas su pred našim narodom i našom zajednicom veliki izazovi. U svijetu kakav jeste, bez čvrstih moralnih temelja i vrijednosti, moramo misliti o sebi i svojim interesima. Ne trebamo biti iznenađeni prevrtljivošću i neiskrenošću svijeta oko nas, jer je svijet po svojoj prirodi takav. Trebamo raditi i razmišljati o vlastitoj budućnosti, osloniti se na sebe i prijatelje koje imamo. Najveći dio naše zajednice živi na Balkanu, koji je sam po sebi jedan mikrosvijet, koji u sebi nosi mnoge kontroverze. Kao bosanskohercegovački muslimani treba da budemo svjesni svog položaja i uloge koju imamo. Ne smijemo razmišljati i ponašati se onako kako bi drugi željeli da razmišljamo i da se ponašamo, već stvari moramo primati i posmatrati onakvim kakve one jesu. Sa svim narodima i sljedbenicima Ibrahimove, a.s., tradicije, treba da živimo u miru i s puno razumijevanja. Komšija bliži je preči od komšije daljeg, to bi trebala biti naša i vjerska i politička doktrina.

Mi smo zajednica muslimana s evropskim identitetom, iako bi neki u Evropi željeli da to nismo. Slušamo i neke od njihovih neodmjerenih i nedobronamjernih izjava i dobro ih i na pravi način razumijemo. Mi nikome ništa ne dugujemo, drugi su se o nas ogriješili, više puta u evropskoj povijesti. No, svjesni smo da je svijet pun grješnika i da s tim moramo živjeti. Historija ima svoj sud, ljudsko trajanje je kratko, a sila i moć su varljivi i prolazni. Mi ćemo ostati i kao narod i kao zajednica posvećeni dobru, miru i saradnji među ljudima, jer je to naše poslanje i naša misija. Oslanjat ćemo se na prijatelje, a čuvati dušmana.

S muslimanskim svijetom treba da imamo odnose koje će krasiti uzajamno razumijevanje i poštovanje. Svaka zemlja je za nas posebno važna. Nećemo praviti razlika među njima. To je svijet koji ima svoje probleme i puno izazova. Njihova pomoć nam je u prošlosti bila važna, ali danas treba sve više da se oslanjamo na vlastite mogućnosti.

Na kraju, želim se obratiti svojoj braći imamima, muftijama i muderisima, vama koji nosite emanet vjere u zajednici vjernika. Sjetimo se oporuke koju nam je ostavio Muhammed, a.s.: „Svi ste vi pastiri i svi ste odgovorni za svoje stado“. U našim rukama nisu poluge vlasti već pastirski štap, simbol borbe za vrijednosti, oslonac na duhovnom putu i jedinstvo zajednice na čijem smo čelu. Neka nam je uvijek na umu da je vlast monopol na fizičku silu, a vjera savjet, nada i pouzdanje u Božije proviđenje. Naše poslanje se temelji na zavjetnim vrijednostima koje smo naslijedili od vjerovjesnika, neka je na njih Božiji mir i spas, na: bogobojaznosti, požrtvovanosti, ustrajnosti, obračunu, obrazovanju, savjetovanju i stalnoj brizi o džematu. Oni među nama koji žele u ruci držati žezlo vlasti umjesto pastirskog štapa ne mogu računati na miraz Vjerovjesnika, a.s. Vlast dijeli ljude, vjera ih ujedinjuje, to je naša misija i naše poslanje.

Gospodaru moj, molim Te za dobro za koje Te je molio i Tvoj vjerovjesnik Muhammed, a.s., a utječem ti se od zla od kojeg Ti se utjecao i Tvoj vjerovjesnik Muhammed, a.s. Ti si onaj od koga se traži pomoć i Tvoja pomoć je dovoljna. “

Amin ja rabbe-l-alemin!

Izvor:Avaz.ba