Iako je danas bila zakazana konstituirajuća sjednica Skupštine TK, na kojoj se nakon osam mjeseci od izbora trebalo izabrati rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela, to se ipak nije desilo.

Sjednica je prekinuta jer Kluba Bošnjaka, koji je trebao predložiti svog predstavnika u rukovodstvu Skupštine, nije imao većinu za odlučivanje.

Za predsjednicu je bila predložena Lejla Vuković iz SBB-a, ali od 29 zastupnika u Klubu Bošnjaka nije bilo većine od 15.

Prema potpisima onih čija su se imena našla na zahtjevu za održavanje sjednice, na dašanjoj je bilo iz kluba Bošnjaka osam zastupnika SDA, dva SBiH, dva SBB-a, jedan zastupnik DF-a i jedan iz SDP-a. Za izbor Vukovićeve trebala je još samo jedna ruka.

Na sjednici se nije pojavio Bego Gutić, predsjednik Kluba SDA, koji je svoj izostanak opravdao bolešću, kao ni Sead Gazibegović iz SDP -a.

Konstituirajuća sjednica trebala bi biti nastavljena kada se steknu uslovi da Klub Bošnjaka može imenovati svog predstavnika u rukovodstvu Skupštine TK.

Podsjećamo današnja sjednica je zakazana po zahtjevu 18 zastupnika iz SDA, DF-a, SBiH, SBB-a te tri zastupnika SDP-a, koji bi trebali činiti i novu većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Nakon današnje sjednice je jasno da je i ta većina na “klimavim nogama”.

Izvor: tuzlainfo.ba