Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) službeno je proglasila kineske kompanije Huawei i ZTE “prijetnjom nacionalnoj sigurnosti”.

To znači da firme ne mogu koristiti vladin program subvencioniranja od 8,3 milijarde dolara, poznat kao Univerzalni servisni fond, za kupovinu, održavanje ili podršku bilo koje opreme ili usluga od dva kineska giganta telekomunikacija.

– Današnjim nalozima, a na temelju ogromne težine dokaza, FCC-ov Ured za javnu i unutrašnju sigurnost proglasio je Huawei i ZTE kao rizične za američke komunikacijske mreže i za našu 5G budućnost – rekao je predsjednik FCC-a Ajit Pai u izjavi.

Presuda formalizuje jednoglasno glasanje FCC-a iz novembra kojem je regulator obje kineske firme proglasio rizikom za nacionalnu sigurnost.

Najnoviji potez Washingtona još jedan je udarac za Huawei i ZTE, a nakon velike kampanje u posljednjih 18 mjeseci protiv dvije kineske kompanije.

Prošle godine Huawei je stavljen na američku crnu listu pod nazivom Entity List. Osim toga, novo pravilo iz maja imalo je za cilj onemogućiti tehnološkom gigantu pristup ključnim zalihama poluprovodnika.

Sukob SAD i kineskih firmi odvija se i na globalnom planu, između ostalog i u BiH.

Podsjetimo da je američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson poručio nedavno da naša država ne bi trebala uzimati opremu od kineskih kompanija kada je riječ o telekomunikacijama.

Podsjetimo da SAD već duže vremena, a naročito nakon dolaska na vlast predsjednika Donalda Trumpa, vode borbu protiv dominacije Huaweija u razvoju 5G tehnologija. Vašington vjeruje da Huawei može koristiti tehnologije za špijuniranje u korist kineske vlade, što ova kompanija negira.  (BiznisInfo)

A.Osmičić