U Hrvatsku je u prvih šest mjeseci došlo 1,6 miliona turista, koji su ostvarili 7,6 miliona noćenja, što je oko 30 posto od lanjskog rezultata za isto vrijeme, dok je nešto bolji postotak od 32 posto lanjskih noćenja ostvaren u junu, rekao je za Hinu direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

U junu ove godine 892 hiljade turista koji su došli u Hrvatsku ostvarilo je 4,8 miliona noćenja, što je 32 posto od noćenja ostvarenih u junu 2019., što pokazuje da je i u junu i na razini šest mjeseci ove godine minus u noćenjima oko 70 posto.

“S obzirom na okolnosti u cijelom svijetu i Hrvatskoj, možemo biti zadovoljni ostvarenim turističkim prometom, koji je i na tragu naših procjena. Važno je da od 1,6 miliona turista koji su od početka ove godine boravili u Hrvatskoj, nismo imali nijedan slučaj zaraze turista”, kaže Staničić.

Domaći turisti u šest mjeseci s najviše noćenja

Domaći su turisti u prvoj polovini ove godine ostvarili 31 posto od ukupnih noćenja, što je najviše među svim tržištima i rijetkost u zadnjih više od deset godina.

Strani su turisti ostvarili 69 posto od ukupnih noćenja, pri čemu najviše ili 26 posto Slovenci, potom 25 posto Nijemci, te Austrijanci 9 posto, a turisti iz BiH i Češke po 7 posto. (BiznisInfo)

A.Osmičić