Hrvatska privreda bi zbog epidemije virusa korona ove godine mogla potonuti čak 11 posto, jer je okrenuta turizmu, dok bi u regionu Srbija mogla najbolje proći sa prognoziranom padom od četiri posto, pokazale su najnovije analize Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.

U najnovijoj analizi ovog instituta se ističe da je epidemija izazvala do sada nezapamćen šok u privredama zemalja u regiji, a posljedice će biti jače od onih iz vremena posljednje recesije, prenose hrvatski mediji.

Ranije prognoze MMF-a govorile su o padu hrvatskog BDP-a od devet posto, a Svjetska banka je prognozirala pad od 6,2 posto.

I hrvatski eksperti upozoravaju da Hrvatsku u ovoj godini čeka privredni pad, kao i da bi eventualni povratak na mjere zabrane značio još veći pad.

Osim Hrvatske, veliki pad BDP-a u Bečkom institutu prognoziraju i Sloveniji i to 9,5 posto, zatim, Slovačkoj devet posto i Crnoj Gori 8,5 posto.

S druge strane najbolje bi trebalo da prođu države koje su najmanje okrenute turizmu ili koje su slabije integrisane u svjetsku privredu, a to su na prvom mjestu Srbija i Poljska sa padom ekonomske aktivnosti od četiri posto. (BiznisInfo)

A.Osmičić