Za novog predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH danas je izabran Halil Lagumdžija.Halil Lagumdžija je sudija Suda BiH i član VSTV-a od februara 2021. godine, a mandat je dobio na period do 2025. godine. Na funkciji člana VSTV-a je zamijenio Dragomira Vukoju, kojem je istekao mandat.

Predsjednik je danas biran između Biljane Simeunović, Halila Lagumdžije i Srđana Force, nakon što je od kandidature odustala dojučerašnja privremena predsjednica Sanela Gorušanović-Butigan.

Glasanje je bilo tajno, a Amila Kunosić je kao najstarija članica VSTV-a izabrana da predsjedava današnjom sjednicom.

Nakon prvog kruga glasanja iz utrke je ispala Simeunović, a Lagumdžija je u drugom krugu dobio osam glasova, a Forca sedam.

Novog predsjednika u vrućoj fotelji krovne pravosudne institucije očekuje mnogo posla i reformi u posrnulom bh. pravosuđu, a naročito nakon brojnih afera koje su se vezale za prethodnog predsjednika Milana Tegeltiju, koji je napustio tu funkciju pod pritiskom javnosti.

Uoči današnje sjednice VSTV-a, na Twitteru se oglasio i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

“Važan dan za VSTV. Očekujem da rukovodstvo VSTV-a, koje će danas biti izabrano, vrati povjerenje građana u neovisnost i nepristrasnost pravosuđa, kao i da ključne pravosudne reforme usmjeri na pravi put. VSTV svojim primjerom mora predvoditi pozitivne promjene”, napisao je Sattler.

Ko je Halil Lagumdžija?

Rođen je 1960. godine u Rudom. Na Pravnom fakultetu u Sarajevu diplomirao je 1985. godine. Kao diplomirani pravnik počeo je raditi u firmi “Poliester” Priboj – Srbija od 1986. godine. U periodu od marta 1994. do sredine oktobra 1995. godine obavljao je dužnost potpredsjednika i predsjednika Izvršnog odbora okruga Goražde.

Na dužnost sudije Okružnog vojnog suda Goražde imenovan je 17.10.1995. godine i obavljao ju je do osnivanja Kantonalnog suda Goražde 4.9.1996. godine, gdje je radio kao sudija sve do 30.6.2010. godine.

Od oktobra 2001. godine do juna 2003. godine obavljao je dužnost predsjednika tog suda. Za sudiju Suda BiH imenovan je 27.5.2010. godine, a na dužnost je stupio 1.7.2010. godine.

Izvor: Klix.ba