Bosanskohercegovačke hadžije, koje su u prvim grupama doputovale u Mekku, obavile su sinoć Oproštajni tavaf.

Obavljanje tog tavafa određeno je pred sam rastanak s Mekkom i Haremom. Ne spada u stroge obavezne radnje hadža, ali je Muhammed a.s. naredio onima koji su u mogućnosti da zadnji rastanak s Allahovom kućom – K’abom bude upravo obavljanje tavafa.

-Bolesne i iznemogle hadžije s Hadžskim tavafom ujedno obavljaju i Oproštajni tavaf. Takvih je osoba bilo i među nama iako smo, po informacijama ljekarskog tima, imali najbolje zdravstveno stanje naših hadžija u nekoliko posljednjih godina – kazao je rukovodilac Ureda za hadž Nezim Halilović.

Dodao je da ove godine nijedan hodočasnik nije imao potrebu za medicinskim zbrinjavanjem u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi u Medini niti u Mekki, te izrazio nadu da će takvo stanje ostati do kraja njihovog boravka u Saudijskoj Arabiji.

Obavljanje Oproštajnog tavafa nagovještaj je i skorog povratka hadžija u Bosnu i Hercegovinu. Ured za hadž Islamske zajednice dobio je iz Ministarstva hadža Kraljevine Saudijske Arabije potvrdu termina svih dvanaest letova za bosanskohercegovačke hadžije.

Prema tim informacija, predviđeno je da prvi avion s aerodroma u Medini poleti u subotu, u 06.20 sati po lokalnom vremenu, a očekuje se da će na Međunarodni aerodrom u Sarajevo prva grupa hadžija sletjeti u 09.50 sati. Sutra će također biti organizovan još jedan let čiji je dolazak na sarajevski aerodrom planiran za 21.40 sati.

U nedjelju i ponedjeljak bit će organizovana po četiri leta, dok je za utorak i srijedu (20. i 21. 08) planiran po jedan let. Tim će biti kompletiran dolazak svih hadžija u Bosnu i Hercegovinu. Detaljan raspored letova dostupan je na www.hadziumra.ba – saopćila je MINA.

Izvor:FENA