Donesena je jednoglasna odluka da građani Republike Hrvatske, Repubklike Srbije i Crne Gore mogu ulaziti u BiH bez korona testova koji nisu stariji od 24 sata i pozivnog pisma

Na sjednici Vijeća ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donesena je jednoglasna odluka da građani Republike Hrvatske, Repubklike Srbije i Crne Gore mogu ulaziti u BiH bez korona testova i pozivnog pisma, saznaje „Avaz“. 

Spomenuta mjera ostaje za strance iz drugih država, ali je procijenjeno da je zdravstvena situacija u regionu, odnosno susjednim državama takva da njihovi građani mogu dolaziti u našu zemlju uz poštivanje mjera koje važe za domaće stanovništvo.

Također, obzirom da je ranijom odlukom Vijeća ministara BiH bila na snazi mjera o zatvaranju graničnih prijelaza na aerodromima u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci i Mostaru koja je važi do 1. juna ove godine, ista se neće produžavati.

To praktično znači, da će od 31. maja, od 24 sata, biti otvoren međudržavni aviosaobraćaj, ali će svi putnici, u ovisnosti s koje destinacije dolaze poštovati postojeći režim.

To konkretno znači da će strancima koji nisu iz susjednih država biti omogućeni poslovni dolasci uz poziv pravnog subjekta i negativni test na koronavirus koji ne smije biti stariji od 24 sata.

A.Osmičić