Zemlje članice G20 obećale su ublažiti teške ekonomske posljedice pandemije koronavirusa po svjetski turizam, jednu od najteže pogođenih industrija u kojoj milioni ljudi riskiraju gubitke radnih mjesta.

Ograničenja nametnuta radi suzbijanja širenja COVID-19 teško su naškodila međunarodnom turizmu, za koji se procjenjuje da će zabilježiti pad prihoda od 45 posto, sudeći po Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Ministri turizma G20 obećali su osigurati saradnju dok njihove zemlje ublažavaju mjere ograničenja društvenog života i restrikcije putovanja, podržavajući oporavak ugrožene turističke industrije.

– Obavezujemo se na pomoć turističkim firmama, poduzetnicima i radnicima kako bi se adaptirali i započeli nove aktivnosti u eri nakon krize – navode ministri u zajedničkom saopćenju nakon virtualnog sastanka čiji je domaćin bila aktuelna predsjedavajuća grupe, Saudijska Arabija.

Skoro 75 miliona radnih mjesta je ugroženo u tom dinamičnom sektoru, tvrde oni, navodeći podatke Svjetskog vijeća za putovanja i turizam.

Ministar turizma Saudijske Arabije, koji je u prošloj godini izdao prve turističke vize kako bi ojačao taj sektor, izrazio je nadu da da će posljedice pandemije biti “kratkoročne”.

– Turističke lokacije još su tu, hoteli su još tu, restorani su još tu, i samo čekamo posjetioce da se vrate – izjavio je ministar Ahmed al-Khatib za AFP.

Saudijski turizam suočava se s teškim posljedicama samo nekoliko mjeseci nakon što je pokrenuo izdavanje novih viza u septembru prošle godine, gajeći ambiciju da bi mogao primiti 100 miliona posjetilaca do 2030.

Kraljevstvo je uložilo milijarde dolara da ojača turističku industriju, u jednom od ključnih aspekata napora saudijskog vladara, princa  Mohammeda bin Salmana, da otrgne ekonomiju od višedecenijske ovisnosti o prihodima od prodaje nafte.

RTVSlon

A.Osmičić