Francuska proizvodnja vina vjerojatno će ove godine porasti, a berba bi mogla započeti i ranije zbog toplijeg vremena, prognozira njihovo Ministarstvo poljoprivrede.

Premda, baš kao i Italija, pokušavaju obuzdati proizvodnju kako bi cijene ostale stabilne, piše reuters.

Prema izvještaju koji sadrži prvu prognozu za 2020. projiciralo je proizvodnju od 44,7 do 45,7 miliona hektolitara što je porast za 6 do 8% u odnosu na prošlu godinu i nešto iznad prosjeka te zemlje u posljednjih pet godina.

Suša bi mogla obuzdati očekivanja

Vinovoj lozi je za cvatnju pogodovalo povoljno proljetno vrijeme iako je siva plijesan zahvatila dijelove jugozapadnih vinograda, a tuča uzrokovala 30% gubitaka u nekim dijelovima regije Bordeaux.

Suša koja i dalje traje ipak bi mogla smanjiti očekivanja o povećanju proizvodnje iako je toplo proljeće utjecalo na rast vinove loze u odnosu na prijašnje godine.

Izgledi za raniju berbu zadali su glavobolju proizvođačima koji su ovisni o sezonskim radnicima, a suočili su se sa nedostatkom radne snage, ali i strogim mjerama zaštite tokom pandemije.

Za regiju Champagne iz Ministarstva su poručili da vinova loza pokazuje dobar potencijal, ali napominju da još trebaju utvrditi o kojim količinama se radi. Proizvođači šampanjca još uvijek pregovaraju o ciljevima proizvodnje, a neki ju žele smanjiti kako bi se povećala cijena jer mu je u korona krizi smanjena prodaja.

Podsjećamo, Francuska je povećala financijsku potporu na 250 miliona evra vinogradarima koji su suočeni sa velikim padom potražnje nakon što su zbog pandemije zatvoreni restorani i barovi, a američke carinske tarife ograničile izvoz.

Također, ova je država najavila da će povećati i potporu poljoprivrednicima zbog suše. (agroklub.ba)