Cijene hrane porasle su u julu na svjetskim tržištima drugi mjesec zaredom, predvođene poskupljenjem biljnih ulja, mliječnih proizvoda i šećerom pod utjecajem oporavka potražnje od posljedica pandemije koronavirusa, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu (FAO).

FAO-v indeks cijena košarice koji mjeri mjesečne promjene za osnovne prehrambene namirnice porastao je u julu za 1,2% u odnosu na juni, na prosječna 94,2 boda. U odnosu na prošlogodišnji juli njegova je vrijednost viša za gotovo 1%.  

Slično kao u junu, daljnja poskupljenja biljnih ulja, mliječnih proizvoda i šećera nadmašila su niže cijene na mesnim tržištima usred postojane vrijednosti indeksa cijena žitarica“, navodi se u priopćenju.  

Najviše porasle cijene biljnih ulja, mliječnih proizvoda i šećera

Najviše su u julu porasle cijene biljnih ulja, za 7,6% u odnosu na juni, dosegnuvši najvišu razinu u pet mjeseci zahvaljujući obnovljenoj globalnoj potražnji za uvozom i kontinuiranoj nestašici migrantske radne snage. To se prvenstveno očituje u vrijednostima palminog ulja, sojinog i uljane repice.

Što se tiče mliječnih proizvoda svi oni koje je pratila agencija porasli su prošlog mjeseca, što je utjecalo na to da indeks cijena mlijeka poraste za 3,5% i popne se iznad razine prije pandemije.

Šećer je također poskupio u juli, za 1,4% u odnosu na juni, budući da su više cijene energenata i najave smanjene proizvodnje na Tajlandu zbog suše prevagnule nad dobrim urodom šećerne trske u Brazilu.

Pale cijene mesa, a žitarice ostale stabilne

Suprotno tome, indeks koji pokazuje kretanje cijena mesa bio je niži u julu nego u junu i to 1,8%, zbog slabe potražnje za uvozom svinjetine i govedine u cijelom svijetu, bez obzira na poremećaje koje je uzrokovao koronavirus u klaonicama, preradi i izvoznim aktivnostima.

Cijene žitarica bile su u julu nepromijenjene u odnosu na juni budući da je naglo poskupljenje kukuruza i sirka pod utjecajem pojačanog kineskog uvoza iz SAD-a neutraliziralo pad cijena riže zbog dobrih izgleda za urod i mirne tržišne aktivnosti.

Na tržištima pšenice, usprkos slabijem američkom dolaru i zabrinutosti oko perspektive proizvodnje u Evropi, regiji Crnog mora i Argentine, usporavanje trgovinske aktivnosti i rana očekivanja snažnog oporavka proizvodnje u Australiji zadržali su prosječnu vrijednost jula na približno istoj razini kao prošlog mjeseca.