Facebook je saopćio da je suspendovao desetine hiljada aplikacija u okviru istrage koja je pokrenuta zbog skandala o prikupljanju podataka korisnika.Iz Facebooka poručuju da su suspendovane aplikacije povezane sa oko 400 developera, a istaknuto je i da nisu sve aplikacije predstavljale prijetnju za korisnike.

Kompanija se našla pod ogromnim pritiskom 2018. godine nakon što je otkriveno da je konsultantska firma Cambridge Analytica pristupila mnogim korisničkim podacima bez dozvole te ih koristila za političko oglašavanje.

Facebook je u julu kažnjen sa 5 milijardi dolara, a vjeruje se da je to najveća kazna koju je jedna kompanija dobila zbog kršenja privatnosti korisnika.

Skandal “Cambridge Analytica” se odnosio na podatke desetina miliona ljudi te je nanio veliku štetu Facebooku i konsultantskoj firmi jer je došlo do tužbi i međunarodnih kritika. Sada je cilj unaprijediti zaštitu privatnosti i imidža.

Facebook nije objavio detalje o suspendovanim aplikacijama i njihovim developerima. Neke su u potpunosti zabranjene jer su na nedozvoljen način dijelile podatke koje su dobile od Facebooka ili su ih činile javno dostupnim bez zaštite identiteta ljudi.

Jedna od tih aplikacija je myPersonality, koja je dijelila informacije s istraživačima i kompanijama sa vrlo niskom zaštitom privatnosti.

Izvor:RTV Slon