Evropska centralna banka (ECB) razmišlja o uvođenju digitalnog eura i planira da testira ideju pilot-projektom koji počinje sredinom oktobra.

Evropljani se sve više okreću digitalnom trošenju, štednji i ulaganjima – objavila je u petak predsjednica ECB-a Kristin Lagard.

Naša je uloga da osiguramo povjerenje u novac. To znači ispitati odgovara li euro digitalnom dobu. Morali bismo biti spremni da izdamo digitalni euro, bude li to potrebno – rekla je čelnica centralne monetarne institucije eurozone.

Prema ECB-ovom planu, digitalni euro bio bi sličan bitkoinu, ali bi za razliku od drugih kriptovaluta bio pod nadzorom centralne banke.

Digitalne valute koriste tehnologiju blockchaina, odnosno velikih datoteka s podacima o transakcijama. I digitalni euro zasnivao bi se na toj tehnologiji, a koristio bi se u internet transakcijama.

Digitalna varijanta zajedničke evropske valute bila bi dostupna svim građanima i kompanijama u eurozoni, tumače u ECB-u, dodajući da bi bio “nalik novčanicama, ali u digitalnom obliku”.

ECB ga je zamislio kao dopunu gotovini, a ne kao zamjenu.

U planu su razgovori o toj ideji sa građanima, akademicima, finansijskim sektorom i vladama kako bi se procijenile njihove potrebe.

Javno savjetovanje i probna faza započet će 12. oktobra, najavio je ECB.

Izvor: Biznisinfo