Na inicijalnom sastanku projekta “Razvoj Strategije i Akcionog plana za poboljšanje integriteta, transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa u BiH” koji je održan u Sarajevu istaknuto je da će projekt podržati provedbu jednog od 14 ključnih prioriteta iz mišljenja EK o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Cilj projekta je osigurati da se izbori provode u skladu sa evropskim standardima, provodeći preporuke OSCE/ODIHR-a i Venecijanske komisije.

Projekt će također podržati jačanje istitucionalnih kapaciteta Centralne izborne komisije BiH u oslovljavanju tehničkih nedostataka izbornog procesa, uključujući moguće uvođenje tehnoloških alata i poboljšanje komunikacije CIK BiH radi ponovnog uspostavljanja povjerenja javnosti u izborni proces.

Očekuje se da će projekt dati zajednički strateški okvir za BiH orijentiran ka budućnosti, dozvoljavajući dodatno finansiranje iz EU finansijskih instrumenata, drugih donatora i CIK-a za provedbu Akcionog plana.

Pomenuti projekt finansiran je putem Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) sa 299.000 eura i provodi ga Indra Soluciones Tecnologicas de lainformacion SL, španska kompanija sa 40-godišnjim iskustvom u pružanju tehnoloških rješenja i profesionalnih usluga za upravljanje izbornim procesima u 40 različitih zemalja, saopćeno je iz CIK-a.

Izvor: RTV Slon