Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je odbio europsku pomoć vrijednu milijardu eura za prihvat migranata u Turskoj, u trenutku kada su se hiljade ljudi natiskale na grčkoj granici, prenose agencije.

“Razgovaramo s njima. Kažu nam: ‘Poslat ćemo vam milijardu eura’. Koga vi hoćete prevariti ? (…) Ne želimo više taj novac”, rekao je Erdogan na pres-konferenciji u Ankari u društvu bugarskog premijera Bojka Borisova.

Ove izjave dolaze u trenutku kada je Europska unija sve zabrinutija zbog dolaska hiljade migranata na grčku granicu, budući da je Turska objavila da je “otvorila vrata” izbjeglicama.

Erdogan je u ponedjeljak predbacio EU da ne želi “podijeliti teret” s Turskom koja je prihvatila blizu četiri milijuna migranata i izbjeglica, uglavnom iz Sirije, koji bježe pred ratom u svojoj zemlji što je izbio 2011.

Turski predsjednik također je optužio “grčke vojnike” da su na grčko-turskoj granici “ubili dvoje migranata” i jednog teško ranili, ne potkrijepivši to dokazima.

Nešto ranije u ponedjeljak glasnogovornik grčke Vlade je nazvao “lažnim vijestima” video snimku na kojoj se čini da grčki vojnici ubijaju sirijskog migranta, prenosi Hina.

Više od 10.000 migranata, uglavnom iz Sirije, drugih bliskoistočnih država i Afganistana, stigli su do turskih granica s državama Europske unije Grčkom i Bugarskom, otkako je službena Ankara prošlog četvrtka najavila da će ih prestati držati na svojem teritoriju.

Grčka je u nedjelju proglasila stanje najviše pripravnosti u zaštiti granice od priljeva hiljada migranata prema njezinom teritoriju i objavila da se svaki novi zahtjev za azil suspendira za one koji ilegalno uđu u zemlju, prenosi Al Jazeera.

Preuzeto sa RTVTK.