Strahovi da bi trgovinski rat između Sjedinjenih Država i Kine mogao gurnuti Njemačku u recesiju potaknuti su u srijedu podacima koji pokazuju da je proizvodnja u ovoj evropskoj državi pala u junu.

Industrijska proizvodnja pala je za više od 5 posto u odnosu na prethodnu godinu, što pokazuje da bi najveća evropska ekonomija mogla u drugom tromjesečju imati pad.

“Mogli bismo okarakterizirali današnji izvještaj o industrijskoj proizvodnji kao poražavajući”, napisali su ekonomisti holandske banke ING, prenosi CNN. “Trebamo se pripremiti za kontrakciju u njemačkoj ekonomiji.”

Njemačka se uveliko oslanja na izvoz u Kinu i Sjedinjene Države, koji su u oštrom trgovinskom ratu. Slaba globalna prodaja automobila također je pogodila proizvođače u Njemačkoj. Osim toga, oni se boje haotičnog Brexita.

“Slabija globalna trgovina, pad u automobilskoj industriji, Brexit i ekonomski problem u Kini čine skoro savršenu oluju u Njemačkoj”, rekao je Kit Juckes, analitičar u  banci “Societe Generale”.

Njemačka nije jedina žrtva te oluje. Prošlog mjeseca, MMF je smanjio procjene globalnog rasta za ovu i narednu godinu.

Problemi za BiH

Inače, problemi u njemačkoj ekonomiji direktno se odražavaju na BiH, najviše kroz pad izvoza koji se već dešava, piše BiznisInfo. Njemačka je, podsjetimo, najveći trgovinski partner BiH, odnosno s tom zemljom imamo najveći i izvoz i uvoz.

BiH je u junu u Njemačku izvezla robe u vrijednosti od 135 miliona KM, što je manje nego u maju kada je izvoz bio 143 miliona. U junu prošle godine izvoz je bio 152 KM.

Podsjetimo da je ukupan izvoz iz BiH u prvoj polovini godine pao za 0,1 posto u odnosu na isti period lani, pa bi se moglo reći da globalni trgovinski rat direktno pogađaja i BiH.

Izvor: RTV Slon