S dunjama treba se naoružati strpljenjem, ali i dobrim nožem, no, ubrzo ćete se prepustiti njihovom prekrasnom mirisu. Iako često priprema zimnice od dunje zahtjeva mnogo vremena, sam kraj se isplati, jer su ukusne, zdrave i pune vitamina

Stari Grci i Rimljani koristili su dunju kao blago sredstvo protiv proljeva, tanin i sluz. Dunje se koriste za izradu emulzija i kompota protiv kašlja, ali i kao voda za obloge, umiruje opekotine. Njeni pripravci koriste se i u kozmetičkoj industriji posebno za izradu različitih losiona. Od dunjinog sjemena proizvode se lijekovi.

Pri pripravljanju čaja i kompota potrebno je koristiti cijele sjemenke jer zdrobljene mogu biti štetne. Zdrobljene sjemenke mogu uzrokovati trovanje. Napitci od dunja; sok, čaj, kompot, osvježavaju i jačaju sluznicu usta, želuca i crijeva. Korisni su u slučaju proljeva. Ljekoviti su plodovi, listovi i sjeme. Sluz dunjina sjemena priprema se stavljanjem sjemena u vodu, a primjenjuje se za liječenje rana nastalih kod dugotrajnog ležanja bolesnika, opekotina i kao sredstvo kojim se natope oblozi kod upaljenih očiju i otvorene, ispucale kože.

Zahvaljujući sluzi i pektinu, dunja je veoma dobra kod liječenja upale ždrijela i sluznice te krajnika i dišnih puteva. Kod upale želučane i crijevne sluznice preporučuje se kuhana dunja koja, također, ublažava i proljeve. Plod dunje izvrsno je sredstvo za liječenje anemije. Sok od dunja, ukuhan s jednakim dijelom šećera, dobro je sredstvo protiv prsnih bolesti i bolesti grla.

Dunje se ne mogu konzumirati sirove, već kuhane ili pečene. Koriste se za pripremu kompota, želea, marmelada i voćnih kašica. Inače, riječ marmelada potječe od portugalske riječi za dunju – marmelo. Dunje se dobro slažu s pečenim mesom, piletinom, patkom, junetinom ili mesom divljači, a posebno ako se meso peče zajedno s dunjama ili se već pečeno meso poslužuje s umakom od dunja. Sadrži: proteine, masti, ugljikohidrate, dijetalna vlakna, bakar, taninske tvari, vitamin c, beta karoten, pektin.