Oko 600.000 ljudi u zemljama bivše Jugoslavije kupuje duhanske proizvode na crnom tržištu, čime je nanesena šteta poreskim prihodima od oko 306.7 miliona eura, rezultati su istraživanja Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Kupovina duhana na crnom tržištu najveća je u BiH i Srbiji.

“U proteklih deset godina poreski gubici najviše se osjete u BiH i Crnoj Gori. Svaki drugi pušač kaže da kupuje na crnom tržištu zbog nižih cijena. Dvije trećine ispitanih navode da bi usljed povećanja životnog standarda prestali sa ilegalnom kupovinom cigareta”, ističe se u istraživanju.

U izvještaju za Bosnu i Hercegovinu navodi se da je glavni kanal sivog tržišta na kojem pušači većinom kupuju nezakonite duvanske proizvode ulični preprodavači (67 odsto). Kupovina na sivom tržištu povezana je s konkurentnošću cijena duvanskih proizvoda koji su inače dostupni u normalnim prodavnicama. Dvije trećine pušača u Bosni i Hercegovini prebacilo se na kupovinu duhanskih proizvoda na sivom tržištu jer su cigarete poskupile (66 odsto).

Ukupno 97 odsto pušača u BiH koji obavljaju kupovinu na sivom tržištu navode da je glavni razlog zašto su počeli kupovati na sivom tržištu bolja cijena duhanskih proizvoda.

Oko 66 odsto građana u Bosni i Hercegovini slaže se da sivo tržište duhanskih proizvoda uzrokuje značajnu štetu državnom budžetu, a svaki drugi ispitanik prepoznaje da postoji veza između sivog tržišta duhana i drugih oblika kriminala i smatra da sivo tržište duvanskih proizvoda uzrokuje povećanje drugih oblika kriminala.

Najpopularniji duhanski proizvod u Bosni i Hercegovini, prema istraživanju, su fabrički proizvedene cigarete. Međutim, skoro svaki peti pušač koristi rezani duhan za motanje i punjenje vlastitih domaćih cigareta. Druge proizvode od duhana, kao što su cigare, cigarilosi, lule i sl., koristi samo 3 odsto pušača. Interesantno, udio je pušača rezanog duhana u Bosni i Hercegovini (18 %) iznad prosjeka u regionu (15 %).

Skoro 72 odsto kupaca bi smanjilo potrošnju rezanog duhana na sivom tržištu kad bi se cijena legalnih cigareta smanjila. To pokazuje da su rezani duvan na sivom tržištu i fabrički proizvedene cigarete na legalnom tržištu zamjene što se tiče pušača u Bosni i Hercegovini.

Izvor: RTV Slon