15.03. 13:00h

Iako je sinoć Republika Hrvatska naložila da svi državljani BiH koji ulaze u Hrvatsku i planiraju boraviti u njoj moraju u 14-dnevnu izolaciju, došlo je do promjene te odluke.

Naime, kako saznajemo iz Granične policije BiH, Hrvatska je danas odlučila suspendovati ranije donesenu odluku nakon što je direktor GP BIH Zoran Galić intervenisao i uputio molbu za ukidanje te odluke.

To se i dogodilo, što je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović.

Zbog toga je danas od 11 sati omogućen boravak državljanja BiH na teritoriji Hrvatske.

Izuzetak su oni putnici koji su u zadnjih 14 dana boravili na teritoriji visoko rizičnih zemalja (Kina, Iran, Italija, Južna Koreja), kao i zemalja: Japan, Singapur, Malezija, Bahrein, Njemačka, Francuska, Švajcarska, Španija, Austrija, Engleska, Nizozemska, Švedska i područje Bela Krajina u Sloveniji. Oni će biti zadržani u 14-dnevnoj izolaciji.Klix.ba

14.03. 21:00h

Državljani Bosne i Hercegovine i još 72 zemlje koji od večeras uđu na područje Republike Hrvatske moraće 14 dana boraviti u izolaciji, ukoliko ne namjeravaju nastaviti svoje putovanje u druge zemlje.

Naglašavamo da to važi samo za državljane BiH koji se namjeravaju zadržati u Hrvatskoj.

Kako smo nezvanično saznali na graničnom prelazu Orašje, večeras u 19:30h pripadnicima Hrvatske granične policije stigla je odluka da svi državljani BiH koji budu pokušali ući u Hrvatsku stavljaju se u karantin na 14 dana. Obavezni su sebi obezbijediti smještaj i sve potrebno za 14 dana o svom trošku.

Državljanima Bosne i Hercegovine koji samo prolaze kroz Hrvatsku na svom putu, to će biti dozvoljeno odnosno neće morati provoditi vrijeme u 14-dnevnoj izolaciji.