U našoj zemlji se povećava broj oboljelih od koronavirusa i tim povodom dr. Sanjina Musu, rukovodioca Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo, smo upitali da li je jedna od naredbi Kriznog štaba FBiH bila da bolnice zbrinjavaju svoje pacijente, da osiguraju izolatorije, a ne da traže njihovo izmještanje u druge bolnice.

Razgovarali smo o broju respiratora u FBiH, da li se maske trebaju nositi na zraku i šta je najbolje koristiti za dezinfekciju ruku.

Svi moramo biti spremni na ovakvu kriznu situaciju i to je bio dio plana Kriznog štaba FBiH za pripravnost i odgovor na ovakve situacije. Znači, zdravstvene ustanove u svojim gradovima moraju raditi trijažu, osloboditi prostor za takve pacijente. Praktično mi sada ulazimo u fazu kada imamo prijenos u zajednici. Znači, takvi scenariji su bili dio planova i u skladu s tim moraju postupati – rekao nam je Musa odgovarajući na pitanje da li se smiju prevoziti oboljeli pacijenti iz jedne bolnice u drugu.

Nema potrebe za maskama kod šetnje na zraku

Cijeli zdravstveni sistem se sada treba staviti u funkciju odgovora na COVID epidemiju. Kada je riječ o respiratorima, na području Federacije je 141 respirator tako da ustanove bolničkog tipa, većina ima respiratore. Naravno, klinički centri imaju najviše, ali imaju i druge zdravstvene ustanove – govori nam Musa.

IZVOR: RTV TK