Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković primila je u nastupnu posjetu ambasadora Brazila u BiH Lineua Pupoa De Paula i istakla da su odnosi BiH i Brazila prijateljski i bez otvorenih pitanja, što predstavlja dobru osnovu da se ekonomska saradnja podigne na viši nivo.

Turkovićeva je naglasila da obje zemlje imaju bogato kulturno nasljeđe i turističke potencijale koji trebaju biti iskorišteni u međusobnim odnosima.

Ona je inicirala što skorije potpisivanje memoranduma o razumijevanju o uspostavljanju političkih konsultacija između dva ministarstva inostranih poslova i memoranduma o međusobnoj saradnji u oblasti diplomatske obuke, koji su trenutno u proceduri pripreme.

De Paula je rekao da mu je privilegija što je imenovan za ambasadora Brazila u BiH, te iskazao spremnost za unapređenje odnosa u svim oblastima.

Na sastanku su razmijenjene informacije o iskustvima u borbi protiv pandemije virusa korona u obje zemlje i informacije o međusobnim podrškama u kandidaturama za međunarodne organizacije i tijela.

(Biznis info)