Dom zdravlja Gradačac nabavio dovoljne količine seruma protiv ujeda zmija otrovnica

986

Najopasnije godišnje doba za susret sa zmijama je proljeće, jer su one tada veoma aktivne i pare se. Kao i sve ostale životinje i one su veoma opasne u periodu parenja i kada čuvaju svoje mladunce.
Ljeti je isto tako velika opasnost od ujeda zmije jer su ljudi često u prirodi, lakše obučeni i opušteniji u vrijeme odmora. Zmije po pravilu neće napasti ako nisu ugrožene, ako slučajno ne stanete na njih, ili ih pomjerite jer su često po šarama na svojoj koži “stopljene” sa okolinom. Nije bez osnova ona preporuka da se u šetnju kroz prirodu ide sa štapom i da se štap koristi ispred sebe, pomjerajući ga proizvodi se šuštanje koje će zmije uplašiti i otjerati.

Zmiju otrovnicu ćete razlikovati po tome što ima izraženu trouglastu glavu i dosta sužen vrat, dok kod neotrovnih to nije slučaj.

Na našim prostorima , u odnosu na ranije godine, zabilježen je veliki broj poskoka, no na svu sreću ugriza od istih za ovu godinu nije bilo.

JZU Dom zdravlja Gradačac nabavio je dovoljnu količinu antiviperin seruma / seruma protiv ujeda zmija otrovnica. Vrlo teško je doći do određenih količina nakon zatvaranja Imunološkog zavoda u Zagrebu.

B1TV / Adela M.Š.