Ispred Doma penzionera Tuzla nešto duže od mjesec jako je tiho. Nema starijih osoba koje su navikle na druženja i šetnju, a tako je još od kraja februara kada su uvedene preventivne mjere. Zahvaljujući strogim mjerama koje je poduzela uprava ove ustanove, poštujući mjere kriznih štabova Grada Tuzle, Tuzlanskog kantona i Federacije BiH, spriječen je ulazak virusa u Dom penzionera, koji zbrinjava oko 200 korisnika.

“Jedan naš  korisnik testiran je na koronavirus, a nalaz je bio negativan. Tačnije, ispostavilo se da je riječ o običnoj virozi i gripi, praćenoj povišenom temperaturom” – kazao je Mirsad Bakalović, direktor JU Dom penzionera Tuzla.

Preventivne mjere u Domu penzionera uvedene su još krajem februara, kada je spremačicama povećana količina dezinfekcionih sredstava, kako bi se izvršila prevencija ulaska virusa u Dom. Masovna okupljanja penzionera u Dnevnom centru odavno su zabranjena, zatvoren je restoran u okviru Doma penzionera, ali se aktivnosti za korisnike ipak odvijaju po reduciranom rasporedu.

Na sve ulaze i izlaze iz Doma postavljene su spužve sa dezinfekcionim sredstvima, dozere su poredani od prizemljema do zadnjeg sprata sa dezinfekcionim sredstvima. U jednom mjesecu radili smo tri puta kompletnu dezinfekciju Doma. Svaki dan i naši radnici vrše pojačanu dezinfeciju gelendera, šteka, prekidača” – istakao je direktor ove ustanove.

Zabrana posjeta uslijedila je 5. marta, dan nakon pojave korona virusa u BiH. Direktor Bakalović kazao je da je uložen maksimalan napor kako bi se osiguralo sve što je potrebno za prevenciju od pojave virusa. Početkom aprila pri ulasku u Dom penzionera Tuzla svim uposlenicima vrši se mjerenje temperature beskontaktnim toplomjerom, a hrana svim korisnicima dostavlja se u sobama.

Oni su svjesni situacije u kojoj se nalaze. Moram priznati i da su puno boljeg zdravstvenog stanja otkako su u izolaciji, jer manje se naručuje hrana, ti ćevapi i masnija hrana, ono što ne bi smjeli. Sada se pridržavaju kako su im ljekari propisali. Znam da im je vrlo teško biti zatvoren u četiri zida, znam da je teško da nisu u kontaktu sa najmilijima, ali i ti pokušavamo prevazići” – naglasio je Bakalović.

Iako im najteže pada ograničenje kretanja, tuzlanski penzioneri, korisnici ove ustanove, jedinstveni su u stavu da se pridržavaju propisanih mjera, kako bi se što prije vratili svojim uobičajenim aktivnostima.

RTVSlon

A.Osmičić