Na području Federacije BiH dosad je testirano 160.383 uzorka, a potvrđenih je ukupno 18.189 slučajeva Covida-19, što čini incidencu od 830 slučajeva na sto hiljada stanovnika – izjavio je danas na konferenciji za novinare član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa.

Zaključno sa 2. oktobrom, prema njegovim riječima, umrlo je od posljedica bolesti 536 osoba, što čini smrtnost od 24,5 slučajeva na sto hiljada stanovnika.

– Prema podacima koji su pristigli do 2. oktobra, dnevni prosjek u zadnjem sedmodnevnom razdoblju iznosi 130 slučajeva dnevno i primjetimo da je zapravo ovaj broj niži, odnosno da je sedmodnevna incidenca niža u odnosu na prehodno izvještajno razdoblje. Sedmodnevna incidenca na sto hiljada stanovnika iznosi 40,9 slučajeva, znači u zadnjih sedam dana prijavljeno je 895 slučajeva Covid-19 na području FBiH – kazao je Musa.

Analizirali su dobne skupine, te strukturu oboljevanja u septembru uzimajući u obzir da je bio početak školske godine, a sa namjerom da se sagleda kakav je udio predškolske i školske djece u ukupnom oboljevanju. 

– On iznosi (predškolska i školska djeca) 6,3 posto i ovaj udio se nije promijenio u odnosu na prehodna izvještavanja. Ponovo najviše oboljeva radno aktivno stanovništvo, dok osobe preko 65 godina čine 16 posto među oboljelim u septembru – naveo je Musa.

Što se tiče kretanja bolesti, posmatrano po kantonima u zadnjih sedam dana, ponovo u tri kantona je zabilježena incidenca preko 50 slučajeva na sto hiljada stanovnika i to su Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački i Kanton 10, mada incidenca pokazuje trend opadanja. Među kantonima gdje je zabilježan blagi porast incidence jesu Posavski i Zaničko-dobojski kanton.

Musa je podsjetio na način prenosa bolesti Covid-19 – kapljičnim putem, kontaktom i aerosolom. 

-Dolazimo u sezonu kada je vrlo važno pridržavati se preventivnih mjera koje zapravo promoviramo intenzivno zadnjih sedam mjeseci, fizička distanca, nošenje maski, dezinfekcija ruku i što je važno, ograničiti kontakt u okruženjima gdje je prenos najvjerovatniji a to su zatvoreni, slabo ventilirani prostori.. – dodao je Musa. 

Iskustvo pokazuje da, dodao je, kada dođe do porasta broja slučajava, ono se dešava među mlađom populacijom, međutim kasnije prijeti opasnost da se širi preko dobnih skupina.

-Iako se virus kontinuirano mijenja ne možemo govoriti da je smanjen njegov prenos ili težina bolesti koju izaziva – kazao je Musa.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa kazao je danas u Sarajevu na pres-konferenciji Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, kako bi vakcine protiv sezonske gripe u Federaciji BiH mogle biti dostupne u novembru.

Dodao je da su Zavod za javno zdravstvo i kantonalni zavodi proveli tendersku proceduru i da se očekuje isporuka vakcina od dobavljača.

– Na području Federacije planirana je nabavka oko 50.000 doza vakcine protiv gripe i to je ono što ide kroz javne nabavke. Nabavka vakcine protiv gripe na području Federacije BiH je decentralizirana, pa učestvuju i kantonalni fondovi zdravstvenog osiguranja. Zavod za javno zdravstvo ove godine učestvuje sa programom namijenjenim cjepljenju zdravstvenih radnika gdje je naručeno dodatnih 10.000 doza – naveo je Musa.

Dodaje da je ove godine širom svijeta povećana potražnja za vakcinom protiv gripe. Ranijih godina potražnja za vakcinama protiv gripe je bila niža i nije prelazila 30 hiljada za područje FBiH, a za cijelu BiH je bila oko 50, odnosno 60 hiljada doza.

– U redovnom smo kontaktu sa dobavljačima i imamo informacije da je to novembar. Prošle godine vakcina je distribuirana u prvoj sedmici novembra – dodao je Musa. (federalna.ba)