Dodik: Ništa još nije dogovoreno, Izetbegović je Radončiću obećao ministarstvo sigurnosti

580

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je novinarima, osvrćući se na sastanak s predsjednicima SDA Bakirom Izetbegovićem i HDZ-a BiH Draganom Čovićem, kao i stranačkim delegacijama, da još nema konačnog dogovora lidera.”Nije postignut dogovor. Ko je to rekao? Ništa nismo potpisali. Dok se sve ne dogovori, nije ništa dogovoreno. Nećemo podržati MAP. To je pitanje izvan formiranja Vijeća ministara. To je ustavna priča. BiH rizikuje da neformiranjem Vijeća ministara zaustavi svoj evropski put”, kazao je Dodik.

On je naglasio da nema ništa od uslova da se usvoji godišnji nacionalni plan za NATO, kojeg, kako kaže postavlja Izetbegović.

“Nema ovdje uslova. Nismo spremni ni na jedan uslov. Ja i Čović smo potpisali raniju izjavu on nije. Danas smo raspravljali oko raspodjele resora. Izetbegović je tražio da se na neki sumnjiv način aktivira MAP, tako da bi sadašnja ministrica dala saglasnost bez stava Vijeća ministara. To je jedna apsolutno opasna putanja. Sam Izetbegović je tražio da ima ministra odbrane, pa je li to onda način kako će odlučivati”, rekao je Dodik.

On je rekao da su oni, kao SNSD, prihvatili tri ministarstva, a to su ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, saobraćaja i komunikacija, te ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, i da jedan od kandidata bude neko iz reda Ostalih. 

“Izetbegović je rekao da očekuje da se na čelo ministarstva sigurnosti pojavi Fahrudin Radončić, a pored toga ima i vanjske poslove i odbranu. DF nije nigdje spomenuta, već je spomenuto samo da će Radončić biti na čelu ministarstva sigurnosti, a to je s njim dogovorio”, kazao je Dodik, koji se dodatno našalio rekavši “ja sam samo prenio šta sam čuo, nemojte to širiti”.

Dodik je naglasio, spominjući mogućnost prihvatanja MAP-a, da ako neko 
unilateralno krene da riješava spoljno-političke probleme onda je taj neko spreman i da izazove krizu u ovoj zemlji.

“Nisam ovdje došao da riješavam Izetbegovićeve probleme. Ustav je jasan. Ukoliko ne žele da biraju brzo organe BiH, nema potrebe ni da mi to radimo. Ja više neću dolaziti. Postoji dogovor, ima izjava koju Izetbegović nije potpisao, ima i struktura raspodjele. Ima i ono oko čega se ne slažemo. Ako se ne dogovorimo spreman sam da se sazove Predstavnički dom i da on izabere Vijeće ministara”, potcrtao je Dodik.

Preuzeto:klix.ba