Do kraja januara 2020. godine za ostvarenu poljoprivrednu proizvodnju za više od 16 hiljada registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u TK bit će isplaćeni poticaji iz 2019. godine. Ovo je samo jedan od preduslova za kreiranje povoljnijeg ambijenta za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Ove godine iz Budžeta TK planirana su 4,5 miliona KM za novčanu podršku poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju. Obzirom na izmirena dugovanja prema poljoprivrednicima, sredstva od 4,5 miliona KM su na raspolaganju za realizaciju ovogodišnje poljoprivredne proizvodnje.

“Ono što je još jedna okolnost pozitivna u 2020. godini jeste da je Federalno ministarstvo odobrilo sredstva u iznosi od 650 hiljada KM koja će se realizovati u 2020. godini za poboljšanje uslova u biljnjoj proizvodnji tako da posmatrano u odnosu na 2019, imat ćemo puno više sredstava na raspolaganju.”, rekao je Samid Šarac, pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK.

U odnosu na prethodnu godinu za tekuću 2020., povećana su izdvajanja za 400 hiljada KM, a u novu godinu ulazi se bez dugovanja prema poljoprivrednicima. No, bez obzira na ulaganja i izdvajanja za poljoprivrednu proizvodnju, evidentano je smanjenje obima proizvodnje krastavca kornišona i mlijeka po čemu su poljoprivredni proizvođači sa područja TK na daleko poznati. Dvije mljekare iz TK su izvoznog karaktera.

“Ono što je naša zadaća i svih onih koji stvaramo ambijent kroz novčane podrške jeste da pokušamo u dogovoru sa proizvođačima da idemo na povećanje proizvodnosti po grlu i po hektaru kako bi naši poljoprivredni proizvođači bili konkurentni. I mislim da su stvoreni uslovi u 2020. godini da se povećaju sredstva za kapitalna izdvajanja, kako iz Budžeta TK, tako iz Federacije.”, dodao je Šarac.

Dobra vijest za poljoprivredne proizvođače zasigurno je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji predviđa izdvajanje za poljoprivredu od tri do šest posto poreznih i neporeznih prihoda. Tako se stiču uslovi za osiguravanje većih sredstva za poljoprivredu u budžetima narednih godina, ali i kreiranja što boljeg ambijenta za proizvođače. Ove godine u Budžetu Federacije odobreno je 87 miliona KM što je u odnosu na 2019. godinu povećanje za 19 miliona. Osim kantonalne i federalne vlasti, partner BiH je kroz razne projekte i Evropska unija.

Izvor: RTV Slon