U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetsko – kliničkog centra Tuzla u posljednjem ciklusu testiran je 349 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 70 osoba.

Najveći broj novozaraženih slučajeva evidentiran je na području Kalesije 20, zatim slijedi Tuzla sa 17 i Lukavac sa 16 slučajeva zaraze koronavirusom. Devet slučajeva registrovano je u Živinicama, četiri u Srebreniku, tri u Gračanici i jedan slučaj u Kladnju.

Kako je saopćeno iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK u posljednja 24 sata prijavljen je jedan smrtni ishod muškarca iz Lukavca rođenog 1967. godine. Preminuli muškarac bio je pacijent s komorbiditetima.

Ukupno sa današnjim danom 46 osoba u Tuzlanskom kantonu je preminulo, a njihov se smrtni ishod dovodi u vezu sa oboljenjem uzrokovanim novim korona virusom. Broj trenutno aktivnih zaraženih osoba na području TK iznosi 699, dok se ukupno 635 osoba vode kao oporavljeni pacijenti.

Trenutno u UKC-u Tuzla hospitalizirana su ukupno 62 pacijenata pozitivna na COVID-19 od čega se tri osobe nalaze na mehaničkoj ventilaciji, dok se njih 637 nalazi na kućnom liječenju odnosnoi izolaciji i njihovo se stanje prati. Broj osoba koje se nalaze pod zdravstvenim nadzorom iznosi 865.

Od početka pojave epidemije izazvane širenjem virusa korona u TK je do danas su potvrđeno je 1381 slučaj zaraze. Nadležni i apeluju na sve građane da nose maske, drže fizičku distancu od najmanje 1,5 metara i često peru ruke. (tuzlanski.ba)