Austrija je počela ublažavanje mjera restrikcije uvedenih nakon izbijanja pandemije koronavirusa a jučer je najavljeno kako će se većina učenika vratiti u školu do 18. maja.

Učesnici će nastavu pohađati u dvije odvojene grupe kako bi se osiguralo da su njihovi stolovi dovoljno udaljeni.

Već je ranije najavljeno da će se učenici završnih godina vratiti u školske klupe 4. maja a vlada je ove sedmice najavila da će se škole ponovo otvarati „korak po korak“ od 15. maja.

“Ako sve prođe dobro i broj zaraženih ne bude rastao … ako iskustva Danske i Norveške, koje su odlučile rano otvoriti škole, budu dobra, onda će se dogoditi druga faza otvaranja škola”, rekao je ministar obrazovanja Heinz Fassmann, prenijela je agencija Reuters.

“To su u osnovi sve vrste škole za djecu od šest do 14 godina”, rekao je on na konferenciji za novinare. Iako će se škole službeno ponovo otvoriti u petak, 15. maja za pripremne radove, nastava će zapravo krenuti sljedećeg ponedjeljka.

Većina razreda bit će podijeljena u dvije grupe, od kojih će jedna pohađati školu od ponedjeljka do srijede, a druga četvrtkom i petkom, a potom će se sljedeće sedmica zamijeniti, rekao je Fassmann.

Učenici od 15 godina i stariji koji nisu na završnoj godini trebali bi se 29. maja vratiti u školu, dodao je Fassmann.

Mjere opravdane i efikasne

Reuters prenosi i kako je vlada bila suočena sa kritikama zato što je donijela plan za otvaranje prodavnica i drugih poslovnih djelatnosti prije nego što je donijela plan otvaranja škola. 

Austrija je rano donijela mjere kojima je zatvorila škole, kafiće, restorane, prodavnice neesencijalne robe i druga mjesta okupljanja prije više od mjesec dana. Građanima je rečeno da ostanu kod kuće i da radu odatle ako je moguće.

Mjere su pomogle da se uspori dnevni porast infekcija na manje od 2 posto. Austrija je zabilježila ukupno 15.011 potvrđenih slučajeva bolesti, s 530 smrtnih slučajeva.

Vlada kaže da ovi brojevi opravdavaju mjere koje su poduzete te je prošle sedmice započela sa ponovnim otvaranjem prodavnica i drugih djelatnosti.

BiznisInfo

A.Osmičić